Verslag aflevering 13

Klaar voor een geheimpje?

Op Casaya fantaseren Ignazio en Lenny over de finale. Ignazio gaat zeker niet op Lenny stemmen en hij denkt zeker te weten dat Lenny ook niet op hem zal gaan stemmen. Op Isla Monte wordt het eiland te klein, zeker nu ook Linda onderweg is naar het eiland. Wietske kijkt hier naar uit, maar door de overige kandidaten wordt Linda niet enthousiast begroet. Ze wordt wel meteen uitgehoord onder andere over de robinsonproef. Als Linda vertelt dat deze proef als beloning had het zien van familieleden, wordt Koen echt boos. Hij geeft Linda en het complot de schuld van het feit dat hij zijn geliefde niet heeft mogen zien. De dagen op het afvallerseiland beginnen bij Koen blijkbaar z'n tol te eisen...
Op Casaya wordt verder gefantaseerd en blikken de drie terug op de expeditie. Ze concluderen dat ze alledrie positievelingen zijn en de expeditie tot nu toe wat hen betreft geslaagd is. Met deze gedachte gaan ze op weg naar de robinsonproef. De verliezer van de proef krijgt een zwarte stem bij de eilandraad. De winnaar krijgt een lunch met Ernst-Paul én daarbij belangrijke informatie over het vervolg van de expeditie. Voor de proef moeten ze een parcours afleggen met een folterharnas. Het is echt zwaar, ze moeten door water en daarna slurpen door het zand dat meteen in mond, oren en ogen komt te zitten. Desondanks wint Lenny met gemak. Ignazio wint tenslotte van Bernadette, waardoor zij dus de zwarte stem krijgt. Lenny is blij dat hij eindelijk iets te eten heeft gewonnen en gaat op weg naar Ernst-Paul.
Op Isla Monte heerst er geen feeststemming. Olga, Curd en Koen kunnen het nieuws over de geliefdes maar moeilijk verkroppen en willen alleen zijn. Olga stuurt Linda en Wietske zelfs weg met de mededeling: 'als jullie op Casaya niet met mij willen praten, wil ik nu niet met jullie praten.' Linda en Wietske vinden deze reactie van hun medekandidaten nogal bot en niet fair.
Lenny heeft ondertussen een heerlijke lunch met Ernst-Paul en is benieuwd naar de informatie. Ernst-Paul legt uit dat morgen de laatste eliminatieproef is met daarna een laatste eilandraad. Er blijven 2 kandidaten over. Daarna is de halve finale. Die wordt gespeeld door de 2 overblijvers plus 1 van de afvallers. In die halve finale gaan we kijken hoe goed er vuur gemaakt wordt, er komen 3 vragen over de expeditie en er komt een fysiek onderdeel.
Lenny vraagt of hij deze informatie moet delen, maar dat mag hij zelf weten. Je ziet Lenny denken....vooral het feit dat er een vuurproef komt, brengt voor Lenny een probleem. Ignazio is namelijk dé vuurproefmaker bij uitstek. Om toch een kans te maken, zou Lenny dus bij de volgende eilandraad Ignazio er uit moeten stemmen. Maar dat is wel zijn vriend. Lenny geeft toe dat hij nu gaat om te winnen, dus lijkt hij zijn besluit al gemaakt te hebben...
Bij terugkomst op Casaya houdt Lenny zich op de vlakte. Hij zegt alleen dat ze over 4 dagen de halve finale hebben en meer niet. Ignazio en Bernadette snappen er niet veel van dat Lenny alleen deze informatie heeft gekregen.
Op Isla Monte is veel te weinig voedsel voor alle kandidaten. Curd is helemaal omgeslagen, hij kijkt niet meer op of om naar Wietske en Linda. Toch besluiten ze met z'n allen te gaan vissen.
Ingazio is ook aan het vissen, en daardoor krijgt Lenny de gelegenheid om Bernadette een geheimpje te vertellen. Hij vertelt dat de halve finale een proef is die op het lijf van Ignazio is geschreven, zonder over vuur te praten. Hij zegt dat hij daarom graag met Bernadette door wil. Bernadette heeft het niet zo op complotten, maar hier lijkt ze toch mee in te stemmen. Eerst de proef nog.
Er staan bordjes met de namen van de deelnemers opgesteld. Ze moeten ieder met een katapult de bordjes kapotschieten. Degene die overblijft is de winnaar.
Ignazio schiet er meteen 1 van Bernadette kapot. Daarna schiet Lenny er 1 van Ignazio kapot, die dan nog denkt dat het een ongelukje is. Maar als Lenny de keer daarna weer op Ignazio schiet, voelt hij nattigheid. Ignazio ligt er als eerste uit. Hij is er stil van en je ziet de pijn. Lenny wint voor de 6e keer op rij een proef én de immuniteit. Hij is deze keer niet zo euforisch, vooral niet omdat hij zijn vriend 'verraden' heeft. Terug op het eiland praat Lenny met Ignazio en probeert het hem uit te leggen. Ignazio smeekt hem om zijn plan niet door te zetten, zelfs al Lenny zegt dat hij weet wat de halve finale inhoudt. Ignazio begrijpt het niet en zou zelf nooit zijn woord breken. Lenny heeft het moeilijk en zoekt troost bij 'moeder' Bernadette. Op de eilandraad blijkt het gesmeek van Ignazio niet te hebben geholpen. Lenny gaat voor de winst en stemt samen met Bernadette op Ignazio. De zwarte stem van Bernadette valt weg tegen de witte stem die ze nog in haar bezit had. Hierdoor heeft zij 1 stem (van Ignazio) en Ignazio krijgt 2 stemmen. Hij moet naar het afvallerseiland. Zou hij wel een 2e kans krijgen van de afvallers? We zien het over 2(!) weken...