Verslag halve finale

De ontknoping nadert...

Op dag 45 van de expeditie zien we dat de relaties tussen de kandidaten op het afvallerseiland al een stuk beter gaan. Waar er eens nog onenigheid was, waar men elkaar eerst nog als een boom behandelde, is het nu vooral respect wat de sfeer bepaald. Koen en Olga waren heel wat van plan met de nieuwe bewoners van het afvallerseiland, maar nu die er eenmaal zijn, hebben ze die plannen in de ijskast gestopt.

Dan komt Ignazio aan op het afvallerseiland. Hij is weggestemd door Bernadette en Lenny in de vorige aflevering.
De afvallers zijn stomverbaasd dat overlever Ignazio op hun eiland aankomt. Hij legt uit dat Lenny op het laatste moment een complotje heeft gesmeed met Bernadette en dat hij daardoor het slachtoffer is geworden. Ignazio ziet in dat het dom is om aan complotten mee te doen, mede omdat hij nu door zijn beste vriend is bedrogen. De anderen hebben het idee dat strijder Ignazio nu met hangende schouders de expeditie zal afmaken.
Op Casaya gaat het leventje ondertussen gewoon door, ook zonder Ignazio. Lenny en Bernadette zijn nog met z’n tweeën over, en dat betekend automatisch dat zij in de halve finale zitten. Lenny mist zijn vriend Ignazio wel, maar hij is op dat moment blij dat hij in de halve finale zit.
Dan barst er een bui los en de kandidaten zoeken een schuilplaats op.  Een indrukwekkende onweersbui volgt, en Lenny en Bernadette zijn diep onder de indruk.

Op dag 46 krijgen ze op Isla Monte eindelijk een langverwachte brief. De kandidaten worden opgeroepen om de spullen bij elkaar te zoeken en, als het donker wordt, met de boot mee te gaan naar de eilandraad. Aan de ene kant vinden ze het leuk dat ze van het eiland af mogen, aan de andere kant komt het wel een beetje hard aan, omdat ze nu opeens het eiland moeten verlaten. Ze filosoferen over het vervolg van de expeditie en iedereen denkt dat één van hen via een stemming in de expeditie zal blijven.
Iedereen is het er over eens dat ze het eiland, maar ook de sfeer van de laatste dagen zullen gaan missen. Om het eiland goed achter te late, verbranden ze de bedden waar ze op hebben geslapen.
Dan is het tijd voor een ongewone eilandraad. Eentje waarbij niemand imuniteit heeft, eentje waarbij het niet om negatieve, maar om positieve draait. Maar voor het zover is, praten de kandidaten samen met Evi en Ernst-Paul na over het afvallerseiland. Olga vertelt dat haar ervaring op ‘haar’ eiland geweldig was. De eerste dagen moest ze zelf haar eten zoeken, zelf vuur maken en zelf hout hakken omdat ze alleen op het eiland was. Ook wordt er gesproken over het dominante gedrag van Olga en Koen, als het gaat over het eiland. Ze waren een beetje de koning en koningin van het eiland. Wietske en Linda hadden het daar op het begin moeilijk mee, maar ze heeft de ervaring als ‘afvaller’ niet willen missen. Ignazio is vooral blij dat hij goed ontvangen is door de andere afvallers. Hij was verwonderd over het eiland, en wat Koen en Olga er vooral van gemaakt hadden.
Dan is het tijd voor de stemming. Degene met de meeste stemmen mag samen met Bernadette en Lenny de finaleproef spelen. De 5 overgebleven kandidaten keren terug naar huis, naar Nederland of België. Olga brengt als eerste haar stem uit. Ze stemt op haar soulmate Koen, die wonderlijk genoeg precies dezelfde woorden gebruikt als zijn stem naar Olga gaat. Curd stemt als derde. Hij stemt op Olga. Dan is Wietske aan de beurt. Haar stem gaat ook naar Olga. Ook Linda, die dan aan de beurt is, geeft Olga haar support. Ze wil het met deze stem goed maken wat betreft het complot. Ignazio stemt als laatste, en hij stemt voor Koen.
Olga is dolgelukkig dat ze Lenny en Bernadette terug gaat zien.
Op dag 47 vaart Olga terug naar casaya, waar de twee overgebleven deelnemers vol spanning zitten te wachten op de terugkomst van een van hen. Als ze zien dat Olga in de boot zit, is Bernadette dolgelukkig. Lenny is eerder ontgoocheld, hij vraagt ook direct naar Ignazio. Het is wel duidelijk dat Lenny spijt heeft van het feit dat hij met Bernadette een complot heeft gesmeed ten koste van Ignazio.

Dan is het tijd voor de allerlaatste proef. De finaleproef. Een proef met alle onderdelen die een waardige robinson moet kunnen doorstaan. Met vuur maken, duiken, klimmen en de kennis over de expeditie moet uiteindelijk een kist worden geopend met drie sleutels. Sleutels kunnen ze vinden door te duiken, een sleutel aan een touw naar beneden te halen door het touw kapot te branden en de laatste sleutel kan worden bemachtigd door drie vragen over de expeditie juist te beantwoorden.
Als Evi het startteken geeft, duiken de kandidaten het water in en Lenny heeft de sleutel als eerste te pakken. Hij komt dan ook als eerste bij de rotswand aan, waar de kandidaten naar boven moeten klimmen. Bernadette komt vlak achter hem, en Olga zit er ook niet ver achter.
Lenny is als eerste boven en begint met het maken van het vuur. Ook de andere twee doen hun uiterste best om het vuur zo snel mogelijk aan het branden te krijgen, maar dat is niet makkelijk door de harde wind.
Lenny’s vuurtje brand het touw als eerste door, en gaat razendsnel met de brandende fakkel naar de vragenronde. De kisten zijn gesloten met touwen, die ook weer kapot moeten worden gebrand. Telkens hebben de kandidaten de keuze uit A, B en C. Bij een fout antwoord moeten ze één van de andere touwen doorbranden. doorbranden.
Lenny gaat het snelste door de vragenronde, en mag aan de blokkenpuzzel beginnen. Dat gaat zo moeizaam dat Olga en Bernadette steeds dichterbij komen. Uiteindelijk lukt het Lenny om de puzzel te maken, en hij wint de proef en is verzekerd van een plaats in de finale.

Ernst-Paul verteld dat Olga en Bernadette nog vier maanden moeten wachten tot ze weten wie de tweede finalist is. Dat wordt pas bekend in de live-finale....