Verslag Finale

En de winnaar is...

Vanuit Brussel presenteren Evi en Ernst-Paul de livefinale van Expeditie Robinson. Een volle bak aan Panama-gangers, oud-kandidaten en natuurlijk familie en vrienden als publiek.

Aan het eind van de liveshow zal, door middel van televoting via SMS, blijken wie de winnaar is van Expeditie Robinson 2006. Olga, Lenny of Bernadette. Lenny is al zeker van één van de SMS-nummers, Olga en Bernadette wachten nog vol spanning af, wie van hen naast Lenny op het scorebord komt.

De afvallers bepalen wie dat wordt, want opnieuw worden er op een soort eilandraad positieve stemmen uitgedeeld.
Maar voor het zover is, blikken we snel terug op het verloop van de expeditie. Het bleek al snel een zeer zware expeditie te zijn, met in de eerste week al vele afvallers. Hier komen ze op een rijtje:
Als eerste vertrok Susanne, die afscheid moest nemen door last van haar rug. Daarna krijgt Patricia een fysieke tegenslag. Ze krijgt tijdens een overstroming een boomstam tegen haar enkel en die breekt daarbij. Ze kan de expeditie niet voortzetten en moet helaas naar huis. Saron is de volgende die vertrekt. Geestelijk kan ze de expeditie niet aan. Het jongste expeditielid, Frederik, voelt zich ook niet goed en houdt het binnen een week ook voor gezien. Als laatste vertrekt Matthijs vrijwillig, de honger speelt hem parten, en dus vloog hij terug naar België.

De voor de samensmelting afgevallen kandidaten zijn aanwezig in de studio en ze houden even een praatje met Evi en EP. Patricia, Saron en Matthijs vertellen hoe het nu met ze gaat en geven aan dat ze zeker geen spijt hebben van hun deelname.
Dan is het tijd om de juryleden van de avond erbij te halen. Het ‘afvallerseiland’ beslist vanavond wie zich Robinson 2006 mag noemen. Linda, Wietske, Koen, Ignazio en Curd worden onder luid gejuich binnengehaald in de studio en ook zei vertellen hoe het ze vergaan is in de afgelopen vier maanden. Koen verteld over zijn slanke‘lijn’, Curd over zijn plannen om wat minder te gaan werken en Linda en Wietske over hun vriendschap.

De jury kan natuurlijk weinig beslissen, als de kandidaten nog niet aanwezig zijn en daarom komen zij ook onder luid gejuich binnen. Olga, Bernadette en Lenny krijgen een plaats tegenover de jury en er ook met hen wordt er teruggeblikt. Olga praat over haar plaats in de finale, Bernadette praat met Evi over de complotten en onverwachte wendingen die de expeditie bevatte en Lenny krijgt felicitaties voor zijn plaats in de finale.
Maar hoe zijn de drie finalisten zover geraakt? Een terugblik:

Het begon allemaal in het vrouwenkamp van Klaar. Bernadette en Olga  worden uitgekozen om met Klaar mee te gaan naar het andere kamp, en wagen de oversteek naar het andere strand. Daar houden ze de mannen Bert en Werner onder de duim.
Lenny is een echte survivalman. Veel proeven worden door Lenny geworden, maar toch vind hij het nodig om complotten te smeden. Dit is tegen de zin van Olga en Bernadette, maar tevergeefs.. Olga wordt als eerste weggestemd, en vertrekt naar het afvallerseiland. Bernadette blijft tot het einde op Casaya en wordt dikke maatjes met Lenny en Ignazio. Als duidelijk wordt dat de finaleproef een proef is waarbij Ignazio veel kwaliteiten die hij bezit, in kan zetten kies Lenny eieren voor zn geld en smeed opnieuw een complot, ditmaal met Bernadette. Samen spelen ze Ignazio uit het spel en zijn de 2 halve-finalisten.
Olga, die op het afvallerseiland zit, maakt diepe indruk op de andere afvallers, en ze krijgt het voor elkaar om vier stemmen voor zich te winnen en zo, samen met Lenny en Bernadette de finaleproef te spelen.
Dan is het tijd voor de stemming, wie gaat er naast Lenny strijden om de titel? De afvallers van na de samensmelting (het afvallerseiland dus) bepalen het door middel van een stemming.

Als eerste deel Ignazio zijn stem uit, die gaat naar Bernadette. Hij geeft haar die stem omdat hij vindt Bernadette het meest fair is gebleven in het spel.
Wietske is daarna aan de beurt, zij stemt ook op Bernadette. Zij heeft rapportcijfers gegeven aan Olga en Bernadette en daar kwam de laatste als best uit. Vandaar haar stem.
De volgende stem gaat naar Olga, en die wordt uitgedeeld door Koen. Niet verbazend, hij heeft ten slotte een groot gedeelte van de expeditie met Olga doorgebracht, ook al had hij het Bernadette ook heel erg gegund.
Ook Linda komt aan de beurt. Haar stem gaat naar Olga. En dat is wel verbazend, omdat ze toch niet zulke goede vriendinnen waren op het afvallerseiland. Toch vindt ze dat Olga het verdiend.
Als allerlaatste is Curd aan de beurt. Hij deelt de beslissende stem uit, en die gaat naar Olga.
De twee finalisten zijn Lenny en Olga, helaas trekt Bernadette aan het kortste eind.
Bernadette is teleurgesteld, maar wel tevreden over de afgelopen expeditie. In een terugblik, waar we zien dat ze zich fanatiek, sportief, sociaal, emotioneel, humoristisch maar vooral moederlijk inzet, worden de mooie momenten van haar op een rijtje gezet.

Ook Olga’s moeder is aanwezig in de studio. Omdat ze geen Nederlands spreekt of verstaan, en haar Engels ook niet al te best is, moet Olga als tolk optreden. Ze verteld dat ze erg trots is op haar dochter en dat ze, ook als ze de stemming verliest, voor haar al heeft gewonnen. Ze is trots op haar omdat ze gezwommen en gedoken heeft, omdat Olga bang is voor water. Ze heeft Olga gezien, zoals ze in het echt is.

Tijdens de uitzending komen er een aantal keer de SMS-nummers voorbij, om te stemmen op de favoriete kandidaat van de kijker.
Er wordt even gebabbeld over het gewone leven van Lenny. Hij is politieagent en heeft veel reacties gehad op zijn optreden in Expeditie Robinson. Hij vertelt dat hij wel eens wordt aangesproken, en hij vindt het moeilijk om dan goed te reageren. Ook krijgen we hoogte- en dieptepunten van Lenny. Dat waren vooral de brieven van thuis. Zijn dieptepunt is het wegstemmen van Ignazio. Later beseft hij dat hij dat nooit had moeten doen. Ook de terugkeer van Olga in de expeditie is een dieptepunt voor Lenny.
Ook wordt nog even verder geborduurd op de winnaarsmentaliteit van Lenny. Hij speelt in een teamsport, is erg sportief maar kan slecht tegen zijn verlies. Ook Pieternel, zijn vriendin die in het publiek zit, bevestigd dit. Ze zegt dat ze Lenny maar laat winnen als hij op ’t punt staat om te verliezen, om ruzie te voorkomen.
Ignazio krijgt nog een keer de gelegenheid om voor de camera te reageren op de tactische zet van Lenny. Hij zegt dat hij het jammer vond, maar in dat stadium wel begrijpelijk. Ook zegt hij dat hij zoiets nooit zou doen, ook al wist hij van te voren hoe het spel zou gaan verlopen.
Tijd voor een tussenstand van de stemming. Evi laat ons op een videoscherm zien dat de tussenstand tussen Olga en Lenny luidt:
Lenny: 41 %
Olga: 59%
Olga staat dus voorlopig aan kop. De kijker wordt opnieuw opgeroepen om te stemmen, willen ze deze voorlopige uitslag nog veranderen.

Dan is het tijd voor de hoogte- en dieptepunten van Olga.
Haar dieptepunt was toch wel het complot, waardoor ze als eerste werd weggestemd naar het afvallerseiland. Het gaat op het eiland hard tegen hard, maar als ze aankomt op het afvallerseiland gaat haar hoogtepunt bijna direct in werking.
‘Haar’ expeditie begint daar pas echt, ze komt er tot rust en ze vindt het geweldig als Koen haar op het eiland vergezelt.
Olga spreekt het Nederlands redelijk, maar op het eiland sprak ze nog wel eens een zinnetje Russisch. Een aantal zinnen zijn door een tolk vertaald, en Olga zei onder andere: ‘Jij kleine dikke Antwerpse kabouter’ tegen Koen.
Opnieuw is het tijd voor een tussenstand. Behoudt Olga de voorstand?
De tussenstand ziet er als volgt uit:

Lenny: 44 %
Olga: 56 % van de stemmen.

De kijker wordt weer opgeroepen om te stemmen. Na een reclameblok wordt er nog 1 keer naar de tussenstand gekeken. We zien dat het verschil steeds kleiner wordt

Lenny: 47 %
Olga: 53 %

Er wordt nog even met de finalisten gesproken. Lenny zou nooit meer met Expeditie Robinson meedoen, vooral de weersomstandigheden vond hij erg zwaar. Olga deed vooral mee om te bewijzen dat ze meer is dan een model, en dat ze prima zelf kan overleven.

Voor de einduitslag van de stemming schotelt de productie ons nog een gemonteerd filmpje voor. Ernst-Paul beweerd namelijk dat na een week op het eiland zitten, de erotische lust verdwijnt. Het filmpje bewijst het tegendeel…
Als laatste krijgt Klaar nog even het woord, ze is ook in de studio. Ze praat over de droomfinale, die door Robin en haar was voorspeld. Ook geeft ze een preek aan Lenny, waarin ze de vraag uitspreekt waarom hij een complot aanging met Bernadette.

Dan is het tijd voor de definitieve uitslag.. wie wordt robinson 2006?
Olga en Lenny kropen steeds dichter naar elkaar toe, wat betreft stemmen.
En de winnaar is… Olga!!! Met ruim de helft van de stemmen verslaat ze Lenny in de finale.