Verslag aflevering 3

Vergeet je gitaar niet...

Cynneke
In tegenstelling tot eerdere expedities hebben de deelnemers met erg slecht weer te kampen. Niet iedereen kan daar even positief mee om gaan en Frederik zit er helemaal doorheen. Al na 1 dag voelt hij zich ziek. Tot overmaat van ramp verliezen de mannen ook nog hun magnesiumstick en hoewel ze nog zoeken, is hij niet meer te vinden. Met een vuurboog proberen ze vuur te maken, maar het touw brandt door en zo komen ze zonder boog te zitten. Curd probeert het met de hand wat goed werkt. Na een tijdje ijverig draaien, is er vuur. Als het vuur brandt, kruipt Frederik terug zijn hangmat in. Matthijs kruipt erbij en hoopt dat dit hem rust zal geven.
Op Espirito Santo is het Saron die zich niet lekker voelt. Ze voelt zich rot door de zwarte stem die ze gekregen heeft. ’s Avonds rond het kampvuur is er een meningsverschil over Saron. Een aantal dames, Bernadette en Olga, vinden dat ze heel hard gewerkt heeft en dat daarom de zwarte stem niet eerlijk is. De anderen, waaronder Linda en Patricia, vinden haar het minst leuk en vinden het dus wel logisch dat er op haar gestemd is.
Hoewel niet iedereen het naar zijn zin heeft op het eiland, geniet Bernadette met volle teugen van hun expeditie. Ze mist haar gezin niet eens. Trots als een pauw is ze als ze vervolgens ook nog haar 1e vis vangt!! Michelle hakt de kop van de vis af en maakt hem schoon. Wietske wast hem in het water schoon en bereidt daarna het avondeten. Met de vis erbij ziet ze kans een driegangenmenu voor de dames te presenteren.

Wat te verwachten was, gebeurt: Frederik wil de expeditie verlaten. Maar de mannen overtuigen hem te blijven, omdat er een proef aan komt. De mannen zijn overtuigd te gaan winnen, omdat ze denken sterker te zijn dan de vrouwen. Maar de vrouwen voelen zich mentaal erg sterk en hebben zelfs hun eigen yell bedacht: Espirito Santo, Shango, Shango, Shango.
  Bij de proef toont Evi de deelnemers een biggetje. Wie de proef wint, mag deze mee naar huis nemen. Maar om te winnen, moeten ze met een soort schommel schedels opgraven en op een paaltje plaatsen. Voor ze echter maar kunnen beginnen, valt Frederik flauw. De dokter komt erbij en Frederik mag niet mee doen aan de proef. Bij de mannen is het Werner die de schedels gaat opgraven en plaatsen, bij de vrouwen is Olga gekozen.
De mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en het bewegen van Werner op zijn schommel gaat voorspoedig. De vrouwen trekken vaak tegelijk, wat erin resulteert dat Olga niet vooruit komt. Het is dan ook Werner die wint, waardoor het biggetje mee gaat naar Casa Sola. De dames kunnen met lege handen terug naar hun kamp, maar eer ze weg kunnen, stort Saron in. Alles tintelt zegt ze en het gaat niet goed. Volgens Klaar heeft ze het gewoon te warm en voelt ze zich straks weer beter, wat ook klopt. Terug op Espirito Santo geeft Klaar Saron een steun in de rug. Saron neemt zich voor niet meer zo negatief te zijn, maar ook mee vaker positief. Klaar vraagt de andere dames aardig voor haar te zijn, wat ze zich ook voornemen
Op het manneneiland vertrekt Frederik; hij wil niet meer door. Koen is blij dat Frederik vertrekt, omdat hij een negatieve sfeer in de groep bracht. De enige waar hij zich nu nog aan ergert is Matthijs, die maar op zijn gitaar tokkelt.

Dag 6 breekt aan. Vanmorgen zal het biggetje geslacht worden. Eer de slachting uitgevoerd zal worden, nemen alle mannen een ritueel bad in zee om zich te reinigen. Ignazio neemt de taak van het slachten op zich. Curd, die slager is, wil het varken wel verwerken tot stukjes vlees, maar krijgt het diertje niet geslacht. Na de slachtpartij wordt het hele varkentje opgepeuzeld. Alles wat maar enigszins eetbaar is, wordt ook gegeten: de kop, de darmen, het bloed…

In de tussentijd geeft Olga de dames een cursus “Hoe gedraag ik me als fotomodel?”. Iedereen doet mee, behalve Saron. Ook gaan de dames samen limbodansen, waar Saron weer niet aan mee doet.

Dan is het tijd voor de 2de proef, waar alle deelnemers volkomen doorweekt naar toe vertrekken. Het heeft wéér een nacht geregend.
Voor de proef moeten er goten aaneengesloten worden om zo een parcours te creëren. Via een waterrad moet het water via de goten in een ton terecht komen. Hierdoor stijgt een stok die een balletje erboven een duw geeft. Zodra het balletje in de wok rolt, heeft het team gewonnen.

De mannen werken heel hard en hebben al snel een enorme voorsprong. Het schiet alleen niet zo op, want ze krijgen maar een heel dun stroompje water in hun ton. Wietske en Michelle zien dat de mannen het waterrad achteruit draaien, waardoor het meeste van het water ernaast valt in plaats van in de goten. Zodra de vrouwen hun goten dus goed geplaatst hebben en het water via het vóóruitgedraaide rad in de goten krijgt, halen ze de mannen met gemak in. Hun water stroomt bijna 3x zo snel. Robin krijgt het door en roept nog tegen de mannen aan het rad dat ze andersom moeten draaien, maar het is al te laat. De ton van de vrouwen is vol en het balletje valt in de wok. De vrouwen winnen en het zijn de mannen die die avond voor de 1e maal op de Eilandraad verwacht worden.
Terug op Casa Sola vraagt Matthijs om aandacht. Er moet vanavond iemand naar huis gestemd worden en wil dat de rest op hem stemt. Hij heeft honger en voelt zich zwak. Voor de Eilandraad plaats vindt, deelt Ernst-Paul ons echter mee, dat de Eilandraad hier niet voor bedoeld is. Zodra de mannen verschijnen en plaats nemen, vraagt Ernst-Paul dan ook aan Matthijs om de 9000 niet-geselecteerde kandidaten voor Expeditie Robinson uit te leggen waarom hij wil stoppen. En om te vertrekken, met inbegrip van zijn gitaar.
  Er zal dus gestemd moeten worden en Robin mag zijn immuniteitsstem aan iemand geven. Hij kiest Werner. Dan wordt er gestemd en is het Curd die de meeste stemmen krijgt. Maar omdat Frederik en Matthijs zijn vertrokken, krijgt hij alleen een zwarte stem voor de volgende Eilandraad en hoeft hij niet naar huis toe.

Maar wat zal ons volgende week brengen? Beide kampleiders krijgen een brief dat de kampen heringedeeld gaan worden en een vloedgolf overspoelt de beide kampen. Spannend dus!