Verslag aflevering 4

Het begint te scheuren en het breekt

Test
Na de afgelopen eilandraad vraagt Curd zich af waarom hij bijna weggestemd werd. Hij gaat te rade bij Robin. Robin maakt hem duidelijk dat Curd misschien wat meer interesse voor anderen zou kunnen tonen. Curd verdedigt zich met dat hij dat wat slijmerig vindt staan bij bepaalde personen. Toch wil hij hier aan gaan werken.

Op het vrouweneiland is Olga haar tanden aan het poetsen met houtskool. Het is best wel een goor gezicht die zwarte tanden. Klaar en Bernadette vragen zich af waar Olga dat geleerd heeft. “Out my survivalboek…” antwoord ze.
Saron zit op het strand in haar dagboek te schrijven. Ze legt uit waarom ze niet goed in de groep kan aarden. In een groep met vrouwen is ze niet erg sterk. Verder is ze in groepen sowieso snel onzeker. Ze voelt zich snel geďntimideerd en trekt zich dan terug.
De mannen en vrouwen gaan op weg naar de eerste proef. Saron zou graag laten zien welke waarde ze heeft voor de groep en hoopt op een proef die in haar straatje past. Klaar ziet het wel zitten met de vrouwen: “Het kippenhok heeft vorige keer ook de overwinning meegenomen” grapt ze. Ook Curd wil bij de mannen graag zijn waarde tonen voor de groep.
De proef heeft zowel een fysiek als een niet fysiek gedeelte. Elke ploeg moet op een kantelbaar platvorm staan boven het water en zich overeind houden via een stok en touwen die aan het platvorm vast zitten. Eén persoon van elk team moet ondertussen een ingewikkelde code leren. Zodra het eerste teamlid van het platvorm valt, moet de code op een bordje worden geschreven. Degene die de code zo goed mogelijk noteert, wint de proef.
Saron kan zich gaan bewijzen want zij mag zich aan de code wagen. Bij de mannen doet Robin dit. Tegen de verwachting in blijven de vrouwen het langste staan. Bij controle van de code blijken zowel Saron als Robin de gehele code goed te hebben onthouden. Maar omdat de vrouwen langer bleven staan, winnen zij de proef en daarmee ook de prijs: een bezoekje aan de “Robinson Beauty Spa”.
De vrouwen vertrekken meteen van de proeflocatie om hun prijs in ontvangst te nemen en komen bij een zwembad waar zij champagne en vers fruit aantreffen. Ze wassen zich van top tot teen en genieten van deze “vakantiedag”. Uiteraard hoort een heerlijke massage ook tot het pakket. Saron voelt zich een stuk beter nu ze iets voor de groep heeft kunnen betekenen.

Op Casa Solo vuurt Curd een charmeoffensief af op Werner. De theorie die Robin aan Curd vertelde, wordt nu door Curd aan Werner meegedeeld. Werner is het hier wel mee eens en ziet ook dat Curd zijn best doet om te werken aan zijn tekortkomingen.
Bij de mannen heeft niemand echt moeite met het verlies van de proef omdat een bezoek aan een beautyfarm niet hoog op het verlanglijstje staat bij de meesten. Alleen Koen heeft het er wel moeilijk mee. Volgens Robin komt dat omdat Koen moeite heeft om het Westers denken achter zich te laten tijdens te expeditie.
Binnen het vrouwenkamp vertonen zich de eerste scheurtjes. Er beginnen zich groepjes te vormen en Klaar spreekt haar irritatie uit over Linda die volgens haar af en toe wat kortaf reageert en ook wat bazig is.

Bert, Curd en Robin gaan op expeditie. Ze hakken hier en daar wat, ze proeven hier en daar wat en beleven dingen die niet zouden misstaan in een spannend jongensboek. Onderweg geeft Robin een gratis analyse van het gedrag van Bert: een enthousiast jongetje dat nu eindelijk mag doen wat hij vroeger niet mocht vanwege zijn strenge opvoeding.
Ten slotte wordt er nog even geroddeld over Koen. In het begin was hij zo populair maar nu begint zijn zich-boven-de-anderen-stellen bij meerdere mensen te irriteren.
Lenny en Koen hebben 35 vissen gevangen. Als iedereen weer terug is in het kamp zegt Koen dat hij wil gaan koken en vraagt of Bert wat palmhart wil gaan kappen. Bert reageert lauw en Koen snapt deze reactie niet. Het wordt Koen fijntjes uitgelegd dat hij dingen misschien iets minder bevelend moet zeggen.

De volgende dag maken de beide groepen zich op voor de eliminatieproef. Elke ploeg wordt in een ruimte onder het zand opgesloten. Een ploeggenoot moet via een zij-ingang de anderen bereiken en vervolgens moet de ploeg één voor één via een houten toren ophoog klimmen om uiteindelijk bij een grafzerk te verzamelen. Een heel fysieke proef weer. En dit keer doen de mannen eindelijk wat ze aan hun stand verplicht zijn… winnen! De vrouwen moeten dit keer naar de eilandraad.
Terug gekomen op hun eiland treffen de mannen en vrouwen wat bamboestokken aan en een begeleidend briefje met het verzoek een zeewaardig vlot te bouwen. Daarnaast krijgen de leiders Klaar en Robin een geheime boodschap: de kampen zullen worden heringedeeld. De leiders moeten bepalen welke 3 personen ze met zich mee nemen op het vlot naar het andere kamp.
Tijdens het vlottenbouwen onstaat er onenigheid tussen Ignazio en Koen. Ignazio vind dat Koen zich teveel met het vlottenbouwen bemoeit en vraagt Koen te gaan vissen. Met veel gemor gaat Koen maar vissen. Koen beklaagt zich over een negatieve stemming richting hem die gevoed zou worden door Robin: “De bourgoisie van Antwerpen hoort hier op dit eiland niet thuis.”
Net voordat de dames naar de eilandraad moeten, worden beide kampen overvallen door een vloedgolf veroorzaakt door een ongewoon hoog springtij. De kampen worden helemaal overspoeld. Iedereen probeert zoveel mogelijk spullen veilig te stellen omdat alles dreigt weg te spoelen. En dan gebeurt er iets heel vervelends: Patricia’s enkel wordt geraakt door een zware boom...
Het is flink mis met de enkel van Patricia. Toch besluit zij naar de eilandraad te gaan. Saron is er van overtuigd dat zij weggestemd gaat worden en heeft er vrede mee dat ze op deze waardige manier naar huis moet. Maar het blijkt allemaal anders te gaan. Ernst-Paul heeft in overleg met een arts besloten dat Patricia de expeditie moet verlaten. De kans op een botbreuk is vrij groot en daarom moet er een röntgenfoto genomen worden in een ziekenhuis. Er wordt daarom niet gestemd op de eilandraad. Saron houdt wel haar zwarte stem.