Verslag Aflevering 5

Witte én zwarte stranden..

Sprien
Na de eilandraad, waarin Patricia op een nare wijze naar huis moest, besluit Saron om de expeditie te verlaten. Onderwachts mag ze toch nog blijven maar mentaal en fysiek kan ze het niet meer aan. Ze gaat dan ook naar huis.
Op dag 13 van de expeditie zijn er al 5 kandidaten vrijwillig vertrokken.
Op dezelfde dag zal de langverwachte herindeling plaatsvinden.

Robin besluit om Lenny, Curd en Ignazio mee te nemen op het vlot. Werner, Bert en Koen laat hij op het eiland. Curd is erg blij en Koen niet minder. Hij is eindelijk van Robin verlost, waar hij absoluut niet mee op kan schieten. Werner moet een traantje wegpinken, als hij hoort dat Robin gaat vertrekken. Hij was erg aan hem gehecht.
Klaar, die ook een keuze moet maken, besluit dat linda en Wietske op het eiland blijven. Ze neemt Olga, Bernadette en Michelle mee. Linda en Wietske vinden dat in eerste instantie helemaal niet erg.

Als Klaar en haar metgezellen besluiten om de bijl mee te nemen komen Linda en Wietske in opstand. De bijl is een belangrijk item van de robinsonspullen, bijvoorbeeld om kokosnoten open te maken. De vertrekkende dames besluiten om de bijl toch mee te nemen, want zij moeten een weg door de jungle zien te banen, om zo aan de andere kant van het eiland te komen. Ook de mangovoorraad staat ter discussie, Bernadette ergert zich zo aan Linda en Wietske, dat ze met z’n allen besluiten om de hele mangovoorraad mee te nemen.
Dan gaat de vuurpijl af.
Tijd voor Robin en Klaar om, samen met 3 gekozen kandidaten, van eiland te wisselen. Het team dat als eerste aankomt mag naar huis bellen.
De dames moeten eerst een klein stukje zwemmen en dan dwars door de jungle naar de andere kant van het eiland. Uiteindelijk, na veel schrammen en sneeën, bereiken ze het strand vanwaar ze de oversteek moeten wagen.

De mannen kunnen direct gaan zwemmen, en zien algauw de dobberende dames langszij komen. De mannen zijn erg bezig met het telefoontje, dat ze alleen cadeau krijgen als ze als eerste aankomen.
Ondertussen is het voor Linda en Wietske duidelijk dat het afscheid van de vrouwen meer een ‘tot nooit meer ziens was’. Ze hebben ontdekt dat ook de hele mangovoorraad is meegenomen. Vooral Linda vindt dit een achterbakse streek.

Voor de vrouwen is de oversteek een zware beproeving, ze komen dan ook als laatste aan. Eindelijk kan Koen z’n ware aard tonen en hij helpt de vrouwen met de laatste meters.
Dan komen ze op hun nieuwe strandje aan. Maar dat valt op het eerste gezicht wel een beetje tegen. Ze hebben nu een zwart, vettig strand onder hun voeten. De mannen helpen om het vlot naar het kamp te slepen.
Al snel hebben ze het reuze naar hun zin, als koen ze vertelt dat ze aan vis geen gebrek hebben. Koen is helemaal in zijn element, het is wel duidelijk dat hij zich bij de dames erg prettig voelt.
De mannen daarentegen hebben hun “zwarte” strand ingeruild voor een traditioneel wit strand. Al snel ontdekken ze dat ze geen bijl hebben. Maar aan mango’s geen gebrek, dus de heren hebben het ook al snel naar hun zin. De transfer lijkt dus zonder problemen te zijn gegaan.

De heren mogen naar huis bellen, omdat ze al eerste aankwamen op het nieuwe eiland. Als eerste belt Robin. Hij krijgt zijn vrouw aan de lijn, en ook met zijn tweemaanden oude dochter gaat het perfect.

Dan is Ignazio aan de beurt. Daarna wietske, linda en Lenny. Die laatste vergeet niet te vragen hoe de Hollanders hebben gevoetbald. Als laatste is Curd aan de beurt. De telefoon gaat heel vaak over, en uiteindelijk neemt zijn vrouw op. Curd kan het niet droog houden, en hij vergeet niet te vragen hoe zijn zoon het goed deed op school. Evi, die er met de stopwatch naast staan, geeft hem een teken dat hij weer moet ophangen.
Op het eiland van Robin ziet Ignazio een pelikaan lopen. Het beest ziet er wat gehavend uit. Ze weten het beest te vangen, en Robin slaat het beest dood. Ze zijn blij dat ze eindelijk eens iets anders dan vis en mango’s te eten hebben. De pelikaan wordt helemaal kaalgeplukt.

Dan is het tijd voor de eliminatieproef. Een revanche proef, Koen wil graag laten zien dat ze het zonder Robin kunnen klaren en Linda en Wietske willen Klaar en haar dames terugpakken voor het grapje met de bijl.

Er is een hindernispacours gemaakt, dat door beide groepen moet worden gevolgd. Zo snel mogelijk, want het team dat het andere team kan aantikken heeft gewonnen. Om het extra moeilijk te maken, is iedereen aan elkaar gebonden met een tussenruimte van 40 centimeter.
Michelle raakt al snel in paniek. Ze gaat hyperventileren waardoor de andere groep in kan lopen. Dan kan de andere groep aantikken, waardoor ze de kamp Klaar meteen naar de eilandraad sturen.
De beiden kampen gaan weer terug naar hun eiland.
Tijd voor kamp zuid

In het pikkedonker, met tientallen fakkels, wordt de eilandraad vertrokken. Eindelijk eens een ‘normale’ eilandraad. Er wordt weer écht gestemd, en degene met de meeste stemmen moet onmiddellijk naar huis. Als kampleidster heeft Klaar de mogelijkheid om iemand imuniteit te schenken. Maar daar heeft eigenzinnige Klaar geen zin in, dus geen imuniteit, wel stemt ze als eerste. Als laatste stemt Bernadette en dan bevat de urn 7 stemmen. Twee stemmen voor Bert, vijf stemmen voor Michelle. Met een hartje en een smilie op de briefjes met haar naam moet Michelle helaas afscheid nemen van de groep. Zij gaat weer naar haar huis in Landgraaf, terwijl haar kampgenoten teruggaan naar het eiland.