Verslag Aflevering 6

Het moreel drijft in de modder...

Megan
In kamp Zuid is Koen wezen vissen met de grote vishaak, die door Bernadette is meegebracht. Ook Bert wil de haak graag uitproberen, maar komt terug met slecht nieuws; de haak is stuk. Volgens Bert is er nu nog slechts één vishaakje over en kan deze beter bewaard worden voorlopig. Daardoor is er honger op komst.
In kamp Noord hebben ze geen bijl en omdat ze niet zonder kunnen, besluiten ze de bijl te gaan halen. Het plan is in eerste instantie om alles mee te pakken wat ze daarbij tegen zullen komen. Maar na enig overleg besluiten ze eerst voor de bijl te gaan en een gesprek aan te gaan met het andere kamp over mogelijke compensatie. Dus wordt het vlot klaargemaakt om met vier man naar het andere eiland over te steken. Maar eerst is het tijd voor de Robinsonproef.
Beide kampen willen absoluut winnen, kamp Zuid omdat ze al twee proeven op rij verloren hebben en kamp Noord om het andere kamp een lesje te leren na het ‘stelen’ van de bijl. Tot grote ergernis van Klaar en haar kampleden komt kamp Noord dan ook fluitend aan bij de proef. Er moet zoveel mogelijk modder verzameld worden in een emmer in 8 minuten. De modder moet via het lichaam meegenomen worden naar de emmer. Om de beurt duiken de kampleden in het modderbad. Vooral degenen met lang haar zijn in het voordeel omdat de modder er goed in blijft plakken. Toch gaan er maar steeds kleine beetjes modder in de emmer. Winnen is belangrijk, net als niet verliezen, want het winnende kamp mag roven bij het verliezende kamp. Voor het kamp van Klaar staat er dus veel op het spel want zij hebben niet alleen de meeste spullen, ook hun moraal gaat hard achteruit door proef na proef te verliezen.
De blijdschap is groot bij het kamp van Robin als zij uiteindelijk de proef winnen. Alle kampleden mogen mee naar het eiland van Klaar en daar mag één persoon drie minuten gaan roven. Unaniem kiezen ze hierbij voor Ignazio, die volgens de anderen zo snel is als een roofdier. Terwijl zijn kampgenoten aanwijzingen naar hem roepen vanaf de boot, gaat Ignazio als een speer door het kamp en neemt daarbij alles mee wat op zijn pad komt; wok, kookplaat, twee bijlen, olie, een mes en ook persoonlijk materiaal zoals de hangmat van Koen. Onder luid gejuich komt Ignazio met de verzamelde spullen terug bij de boot. Terwijl ze terugvaren naar hun eigen eiland komen ze de leden van het zojuist beroofde kamp tegen die naar nog naar hen zwaaien… maar dat zien ze niet eens, zo blij en druk zijn ze met hun ‘nieuwe’ spullen.
Terug op hun eigen eiland gaan Robin en Ignazio met de bijl en kokosnoten aan de slag, terwijl Curd heerlijk in de ‘zojuist aangeschafte’ hangmat ligt. Dan breekt wederom het noodweer los, maar zelfs dat kan de pret niet drukken; want dankzij de meegenomen wok kunnen ze het vuur beschermen tegen regen.
Op het andere eiland krijgen de drie Nederlandse vrouwen twijfels over de Vlaamse mannen… ze zijn te lief, te zacht, te twijfelachtig, kortom geen echte Robinson en daarmee win je geen proeven. De killersmentaliteit ontbreekt, volgens de dames, vooral bij Bert en Werner.
De eliminatieproef draait om evenwicht. Er moeten 5 stokken verzameld worden. Alle kampleden moeten één voor één een touwladder beklimmen, een stok pakken en als deze in een houder is geplaatst mag de volgende van start gaan. Wie van de ladder valt sluit achter aan. Werner valt meteen van de ladder. Curd vindt als eerste de juiste techniek, die door Koen klakkeloos wordt overgenomen. Beiden plaatsen voor hun eigen kamp de eerste stok. Lenny, Bert, Olga en Wietske volgen en dan is het 3-3. Linda laat zich expres vallen, dit is niet haar ‘ding’. Als het 4-4 is wordt het heel spannend, Werner doet zij uiterste best, maar Lenny is sneller en dus wint het kamp van Robin ook deze proef, de vierde op rij.
Bert gaat vissen met het laatste haakje. Maar tot ieders verbazing blijkt het helemaal niet de laatste te zijn. Wat Klaar al vermoedde blijkt waarheid… Bert hield er twee achter en geeft dit nu ook toe. Olga vindt dit stiekem en spreekt hem hier op aan. Ook bij Bernadette is het vertrouwen in Bert weg, na deze leugen. Bert zelf vindt dat hij inderdaad wel naïef is geweest, vooral omdat het nu vlak voor de eilandraad uitkomt en hij daardoor kans maakt weggestemd te worden. De dames bespreken daarom de Vlaamse heren nog maar eens… Koen, die door Bernadette z’n baard bij liet knippen is lief. Bert is ook lief, maar vervangbaar, al brengt hij volgens Bernadette wel eten binnen. Werner vinden ze het minst een Robinson.
In kamp Noord heeft Ignazio ondertussen een gekko gevangen en gebakken. Hij deelt stukjes uit van deze delicatesse, die naar kip smaakt. Vlakbij de branding zit Curd en Wietske gaat hem een stukje van de gekko brengen. Het klikt goed tussen Curd en Wietske en terwijl ze samen op het strand zitten te praten en Wietske ondertussen een mes slijpt, ondergaat dit ook Robin en Ignazio niet. Beide heren vermoeden dat Curd weleens zou kunnen gaan samenspannen met de twee dames op dit eiland, waarbij Ignazio vreest dat hij weleens weggestemd zou kunnen worden bij een eventuele eilandraad.
Klaar, Bernadette, Olga, Werner, Koen en Bert zitten ondertussen op de eilandraad. Klaar mag immuniteit geven aan één van de anderen, maar wil hier geen gebruik van maken, waardoor de vijf anderen allemaal de kans lopen weggestemd te worden. Het is uiteindelijk Werner die moet vertrekken, van de zes stemmen, krijgt hij er vier…