Verslag aflevering 8

Samensmelting, een complot en ruzie.

Vorige week moesten Klaar en Robin afscheid nemen van hun kamp. Ze mochten in Panama Stad boodschappen gaan doen voor een groot samensmeltingsdiner waarmee ze de kandidaten mochten verrassen bij de samensmelting. Bert haalde de samensmelting nét niet, hij werd weggestemd op de Eilandraad.

Het is inmiddels dag 24 van de expeditie. Klaar en Robin staan de kandidaten op te wachten met een groot diner. Om de kandidaten welkom te heten, hebben ze een cocktailbar met Mojita, Bacardi-Cola, Whiskey-Gin en nog veel meer. Klaar deelt ook toastjes uit. Daarna kunnen ze aan de rest beginnen: Broodjes, pizza en zelfs een grote barbecue. Olga neemt zich voor lekker te eten of ze er de volgende dag maagpijn aan overhoudt of niet.
Ernst-Paul komt op bezoek en de kandidaten voelen nattigheid. Is het goed of is het slecht nieuws dat hij komt brengen? Het valt allemaal mee, hij vertelt dat Robin en Klaar een van de kandidaten een extra stem mogen geven. En dat iedereen de volle 48 dagen van de expeditie vol gaat maken. Zodra ze namelijk weggestemd worden op de Eilandraad gaan ze naar een minder aangename plek tot de finale. Dan heeft een van de afvallers nog één kans om terug te komen in de finale. Dan worden de stemmen bekend gemaakt. Robin kiest voor Ignace, omdat hij zo goed is in overleven. Klaar zegt dat ze Bernadette kiest, omdat ze zoveel kwaliteiten heeft. En dat ze vanwege die kandidaten daarom die extra stem ook niet nodig heeft en dat ze hem daarom aan Olga geeft. Nadat de kandidaten en Robin en Klaar nog een caraïbische dans hebben uitgevoerd met wat inlandse dansers, zit de taak van de oud-kampleiders erop en vertrekken ze.
De kandidaten varen moe maar voldaan naar Casaya, het samensmeltingseiland. Het is een tegenvaller, want het is een stenen strand (helaas geen zandstrand) en er lijken op het eerste gezicht weinig vruchten te zijn. In de kist die ze vinden zit ook maar 1 ding: een gele vlag. Geen meel, geen rijst, geen olie. De kandidaten zullen dus voor hun eigen eten moeten zorgen.

De goede sfeer van het diner verdwijnt al snel als Ignace en Lenny duidelijk maken dat ze een hutje voor zichzelf willen bouwen. Ze hebben er geen behoefte aan een hut voor 8 mensen te maken en daar te slapen. Ze proberen de groep te overtuigen dat een hutje of schuilplaats voor 2 kandidaten veel practischer is dan een grote hut. Daarom wordt er besloten om 4 hutjes te bouwen. Linda en Wietske delen uiteraard samen een hut, Ignace en Lenny ook en Olga en Bernadette ook. Curd en Koen worden noodgedwongen aan elkaar gekoppeld.
Ignace en Bernadette trekken samen de jungle in en vinden bananen en pepers. In de tussentijd maken Olga en Lenny vis schoon en Olga inventariseert naar de plannen van Ignace en Lenny. Lenny maakt Olga duidelijk dat de vijf van oud-kamp Noord niet op elkaar gaan stemmen en dat Bernadette, Koen en Olga een voor een weggestemd gaan worden. Met Olga als eerste, omdat zij een gevaar is met de extra stem van Klaar. Ook Ignace vertelt Bernadette dat hij met Lenny en Curd samen wil blijven. Zodra iedereen terg is in het kamp, spreekt Olga Ignace aan op het pact. Dit veroorzaakt wrijving in het kamp waardoor na 1 dag samensmelting de goede sfeer al weg is.
Dan volgt de proef om de immuniteitstotem. Ignace hoopt dat Curd hem wint, zodat hij zijn extra stem niet in hoeft te zetten om hem te beschermen. Het is echter Lenny die hem wint. De kandidaten moeten met een bakje water een evenwichtsproef afleggen en zoveel mogelijk water naar de overkant zien te brengen. Enige handicap is dat er een gat in het bakje zit. De twee kandidaten met het meeste water leggen nog een parcours af in een finale en de winnaar daarvan wint de totem.
Na de eerste ronde is dit de stand:
1.   5,6 cm Lenny
2.   5,0 cm Curd
3.   3,9 cm Bernadette
4.   3,5 cm  Ignace
5.   3,4 cm Wietske
6.   3,1 cm Koen
7.   2,8 cm Olga
8.   2,7 cm Linda
Curd en Lenny komen dus tegen elkaar uit in de finale. Ze moeten nu niet terug met hun bakje, maar hem legen in een bak achteraan het parcours. In die bak hangt een schedel en wie zijn schedel het eerst onder water heeft, heeft gewonnen. En hoewel Curd achterloopt, maar wel steeds meer water over weet te brengen, is het toch Lenny die wint. Hij kan komende Eilandraad niet weggestemd worden.

Bij terugkomst op Casaya gaan de gesprekken weer over de komende stemming. Het wordt de vijf van oud-kamp Noord verwegen dat ze geen kennis willen maken met de andere 3 van Zuid en dat ze een voor een weg willen stemmen. Curd komt erachter dat hij, door zijn zwarte stem, in de gevarenzone zit. Als Bernadette, Olga en Koen op hem stemmen met hun extra stem, wordt de stand gelijk door de zwarte stem die hij al had. Hij voelt zich dus niet zeker van zijn zaak. Olga confronteert Ignace voor de zoveelste keer nog maar eens met zijn afspraak met Lenny en Curd en Lenny geeft voor de camera toe dat Wietske en Linda de zwakste schakels zijn, maar dat ze passen in zijn tactiek.
In de tussentijd vangt Koen een kogelvis. Een zeer giftige vis waar de koks in Japan 4 jaar opleiding voor nodig hebben deze te bereiden. Als je vergeet iets eruit te halen met schoonmaken, kan je er aan sterven. Met de grootste voorzichtigheid wordt wel de haak eruit gehaald, maar ze eten hem niet op.

Dan volgt de Eilandraad. Evi vraagt of de sfeer van het diner nog zo goed is. Iedereen moet beamen dat dit niet het geval is. Bernadette legt het pact van Ignace, Lenny en Curd uit en Ignace probeert dit goed te praten. Lenny verdedigt zich door te zeggen dat het een spel is en dat dus alles geoorloofd is. Olga is hier boos over en gooit openlijk in de groep dat Wietske en Linda gebruikt worden om later weggestemd te kunnen worden. En dat Lenny toegegeven heeft dat Olga en Bernadette sterker zijn dan Wietske en Linda en dat de laatste twee daarom niet zo’n bedreiging zijn voor het pact van drie. Evi wil natuurlijk van Wietske en Linda weten wat ze nu denken als ze dit horen en Wietske kan het niet voorstellen en gelooft in Lenny.
De stemming verloopt zoals te verwachten. Curd krijgt een stem, omdat hij die zwarte stem meegenomen heeft van een vorige Eilandraad. Oud-Kamp Zuid stemt op Linda, waardoor ze  vier stemmen krijgt. Het oude kamp van Robin stemt massaal op Olga, inclusief de extra stem van Ignace, waardoor ze zes stemmen krijgt en moet vertrekken naar het andere eiland.

Olga vindt het helemaal niet erg en heeft er reuze zin in. Maar zou ze er ook nog zo overdenken nadat ze het eiland eenmaal gezien heeft? Of ontpopt ze zich als superRobinson en wordt het nu Expeditie Olga? We zullen het zien!