Verslag aflevering 2

Het kaf scheiden van het koren!

Dag 4 op Sribulat... Dat het kamp op het westelijke strand gelegen is ligt velen zwaar, en de aanpak van Bruno stuit op veel weerstand.  Bruno is echter vastberaden:'"De keuken moet hier komen en de keuken zal hier komen!" Ook de andere drie leiders oogsten veel kritiek. Vooral Frans, een 51 jarige ex-militair kan er maar niet over ophouden, en na Bruno krijgt ook Sven 'de Belgische paracommando' er van langs. Volgens Frans neemt Sven zijn verantwoordelijkheid niet op, maar Sven laat niet  over zich heen lopen. "Ik moet voedsel zoeken, ik kan niet alles tegelijk doen hé!" Frans krijgt ook nog te horen dat de beste stuurlui aan wal staan, waarvoor hij zowaar een klein applausje krijgt! Net als de discussie dreigt te ontsporen kan Arthur de gemoederen een beetje bedaren. Ook Vincent neemt het op voor de leiding, en hekelt de manier waarop de groep elke keer opnieuw in het publiek de leiders bekritiseert. "Neem ze even apart, doe dat toch niet voor heel de groep!"
De verantwoordelijken overleggen, want hun leiderschap ligt erg onder vuur.  De vier leiders besluiten een democratische stemming te organiseren. Uit dit referendum komt duidelijk naar voor dat het overgrote deel van de groep gewonnen is voor een kamp op de zuidkant van het eiland. Ook Bruno’s keuken moet naar daar verhuizen, en hij beseft dat hij geen keuze meer heeft. Iedereen is gelukkig met de verhuizing en begint vol overgave aan de bouw van het nieuwe kamp. De bouw vlot goed, zelfs zo goed dat Walther iedereen enkele uren 'vrij' geeft om even na te babbelen, te zwemmen, te kaarten en te ontspannen. Voor de eerste keer heerst er eenheid en democratie in het kamp. Bruno vindt van zichzelf en de leiding dat ze het tot nu toe goed doen, en Kenny heeft zich ondertussen helemaal aangepast aan het feit dat hij geen leider meer is.
Omdat de 100 expeditieleden erin geslaagd zijn om een verenigd kamp te bouwen op de zuidkant van het eiland, dropt Evi per helikopter een kist vol lekkers: rum, cola, bier en sigaren. De sfeer is uitgelaten, tot Lotus Iraida uitmaakt voor 'slettenbak', en rapper Tim daarop in het gezicht spuwt van Lotus. Iedereen is geschrokken van deze heftige reactie, en Tim en Iraida zonderen zich af van de rest van de groep. Ze feesten niet mee, voor hen is de lol er af! Door dit incident komt het feestje wat moeilijk op gang, maar Bruno zegt "geen ruzie meer" en probeert zijn kampgenoten de voorbije keukenperikelen te laten vergeten.
De volgende dag zoekt Tim terug aansluiting bij de groep. Loek wijst Tim erop dat hij misschien beter zijn excuses kan aanbieden  aan Lotus voor het 'spuwincident', Maar Lotus zint op wraak: "Ik pak haar spullen af, ik verbrand haar teddybeer, ..." Groot is haar verrassing als Tim haar zijn excuses komt aanbieden. Lotus accepteert ze echter niet, integendeel...
Ondertussen zoeken Sven en zijn team naar voedsel, er zijn 100 monden te voeden! Er is niet veel te vinden op het eiland, en volgens Cynthia, een 38 jarige inspectrice verbruiken ze meer energie om voedsel te vinden dan het rendeert. Ook bij Mathilde wordt niet veel gevangen, en zo kan Bruno, behalve een waterig soepje met een klein beetje vis niets op het menu zetten. Ook Tim komt wat te eten halen in het kamp. Iraida eet al vijf dagen niet, want ze lust geen vis. Tim ziet zijn vriendin verzwakken en gaat in het kamp een wok halen om een bouillon te bereiden zonder vis, met een half blokje dat hij nog over heeft. Bruno zegt dat er geen pannen uit de keuken mogen, maar bij de tweede poging en mits wat geduw en getrek bemachtigt Tim toch een wok, en gaat er mee naar Iraida. Farrah is Tim echter gevolgd, en heeft een goed voorstel: Tim heeft nog een half blokje bouillon, en farrah wil haar kruiden aan Tim geven om daarmee voor IEDEREEN een visloze bouillon te maken, en zo terug in de groep te komen. Tim gaat akkoord, en samen keren ze terug naar het kamp.
Daar aangekomen vindt Iraida het eengemaakte kamp maar niks: het is te klein, en het stinkt!  Sven en Walther maken een ronde in het kamp, om te zien hoe het met iedereen gaat. Sommigen zien het niet meer zitten door de grote groep deelnemers, en willen weg, naar huis. Ze zijn het beu dat er ruzie wordt gemaakt. Anderen hebben heimwee, en vertellen dat, als ze geweten hadden dat er 100 man meeging ze nooit waren meegeweest.
Op dag 6 arriveert Ernst-Paul met de boot die de eerste afvallers komt oppikken. Ook in deze tweede aflevering is er nog geen echte eilandraad. Ernst-Paul roept de hele groep samen in de arena, met een slag op de gong. Na de recente gebeurtenissen met Tim en zijn vriendin Iraida laat de presentator duidelijk verstaan dat lichamelijk geweld niet toegelaten is tijdens de Expeditie. Tim komt ervan af met een waarschuwing, Rudi en Ronny ontspringen de dans…
En dan komt het voor sommigen verlossende nieuws: Ernst-Paul geeft de 100 de kans om de expeditie al na één week te verlaten, hier wordt naar zijn zeggen voor de eerste keer het kaf van het koren gescheiden. Deze boot zal binnen vier dagen terugkomen, en tegen die tijd zullen de resterende deelnemers in twee kampen verdeeld worden, met twee nieuwe leiders. Vreemd genoeg gaan maar liefst 25 mensen in op zijn aanbod! Onder hen ook model Iraida, de vriendin van Tim. Hij kan er maar niet bij dat ze vertrekt, en weigert eerst met haar te praten. Nadat iedereen afscheid heeft genomen vertrekt de boot, met aan boord de 25 opgevers…