Verslag aflevering 4

The game has really begun

Dag 12, Sribuat Zuid

De deelnemers zijn opgesplitst in twee kampen. Het blauwe team onder leiding van Rudi en het rode team onder leiding van Ingeborg. Het team van Rudi bestaat uit vechters, mensen met een ongelooflijke winnaarsmentaliteit. Het andere team is een harmonieus team waar samenwerking en een goede sfeer belangrijk zijn. De nieuwe kampen hebben nog maar net het levenslicht gezien of het wordt al duidelijk dat er strijd heerst tussen de kampen en dat de rivaliteit hoog is.
De expeditieleden weten dat het materiaal verdeeld moet worden tussen beide kampen. Kenny (team blauw) is van mening dat ze enkele spullen apart moeten houden. Met eerlijkheid win je immers geen oorlog. Team Blauw handelt zoals gezegd: Lotus bijvoorbeeld houdt voor het blauwe team zout achter. Al snel echter begint Team Rood iets te vermoeden en uiteindelijk worden de verborgen spullen van het blauwe team ontdekt. Alles wordt bijgevolg eerlijk verdeeld.

Dan is het tijd voor de eerste Robinsonproef. Het blauwe team is ervan overtuigd dat het gaat winnen. Het woord ‘verliezen’ staat niet in hun woordenboek. In het rode team daarentegen wordt er grondig voorbereid: Ingeborg maakt een inventarisatie van de kwaliteiten van de teamleden. Beide kampen weten dat de verliezer van de proef het kamp moet verhuizen.
Evi legt de proef uit: beide teams moeten een menselijke piramide bouwen. De persoon die vanboven staat, moet een puzzelblok grijpen. Dit puzzelblok is onmisbaar voor de kubus die de teams moeten bouwen. Terwijl de teams een menselijke piramide bouwen, moeten zes kampgenoten drie vragen oplossen. De goede antwoorden leveren een combinatie op waarmee een slot van een kist opengemaakt kan worden. In de kist zitten de andere puzzelblokken. Tot slot moeten ze met alle blokken een kubus maken.
De teams starten met het bouwen van de piramide. Kristien heeft al snel het in de lucht hangende blok beet voor Team Rood. Even later heeft ook Farrah voor Team Blauw het puzzelblok te pakken. De denkers proberen ondertussen de vragen goed te beantwoorden. De juiste antwoorden leveren de juiste slotcombinatie op om de kist met de andere blokken te openen. Het rode team heeft als eerste de kist open maar het bouwen van de kubus loopt niet zo lekker. Even later krijgt ook het blauwe team de kist open. Het is uiteindelijk Kimo die als eerste de kubus in elkaar knutselt en het blauwe team van Rudi wint de proef.

Rudi mag kiezen of zijn kamp ter plekke blijft of verhuist. Hij kiest om te blijven. Het rode team moet dus noodgedwongen zijn spullen pakken en op weg naar een andere verblijfplaats. Ex-militair Frans ziet de verhuis als een nieuw begin. Voor Bart is de tocht een heuse pijniging: hij heeft al enkele dagen last van diarree en voelt zich erg slap. Vincent probeert het team wat op te peppen.
Ingeborg gelooft niet dat zij op een goede verblijfplaats terecht zullen komen omdat zij de verliezers zijn maar in Robinson weet je nooit en Team Rood komt aan op het prachtige strand van Sribuat Noord. Onder de indruk van dit mooie stukje natuur, begint Team Rood met de opbouw van het kamp. De sfeer is in het kamp van Ingeborg enorm goed.
Ondertussen is Rudi met enkele teamleden op voedselexpeditie vertrokken. Ze moeten wel eten zoeken op het eiland omdat het rode team met de beste visnetten vertrokken is en het vissen dus een stuk moeilijker geworden is. Het team van Rudi komt echter maar moeilijk op gang. Er wordt niet bijster veel gewerkt en Kenny vindt het lakse gedrag van zijn teammaats niet fijn.
Dag 13

Kenny is nog altijd van mening dat er veel te veel vergaderd wordt en veel te weinig gewerkt wordt. Beide kampen krijgen post: er zal een duel volgen tussen de twee beste schutters van beide kampen. De gevolgen voor de verliezers zullen groot zijn. In het rode team wil niemand weg en de rode teamleden willen ook geen andere teamleden wegstemmen.
Lou (Siegrieke) uit Team Blauw voelt er wel wat voor om de proef te verliezen en zo niet-werkende mensen naar huis te sturen. Er heerst veel verdeeldheid in het blauwe kamp. Er wordt beslist dat Tim de beste schutter is. In het rode team gaat het er een stuk harmonieuzer aan toe: iedereen krijgt een eerlijke kans om zich als schutter te bewijzen en uiteindelijk is het politieagent Willem die voor Team Rood zal gaan schieten.
Het is zover: het duel. Tim weet dat het moeilijk wordt tegen Willem. Verlies is – zoals gezegd – dodelijk. Willem mag als eerste aanleggen maar mist. Tim scoort 30 punten. Willem mist weer. Tim scoort 20 punten. Willem moet iets ondernemen want hij staat al 50 punten achter. Hij scoort 35 punten en is terug in de race. Vervolgens mist Tim. Willem en Tim missen nogmaals. Willem moet nu scoren om Tim voorbij te steken … maar hij mist. Tim wint de proef. Beide heren krijgen een brief mee voor hun leider.
Na het horen van het goede nieuws, is het blauwe team euforisch. Kenny zit met een dubbel gevoel: de winst is mooi maar hij vindt het toch ergens spijtig dat ze nog steeds door moeten gaan met mensen die geen werk verrichten in het kamp. De euforische sfeer slaat dan ook al snel om en daalt tot onder het vriespunt. In Kamp Noord komt Ingeborg voor een zware taak te staan: ze moet 13 mensen naar huis sturen. Ze zet haar emoties aan de kant en gaat na wie volgens haar de meest gemotiveerde mensen zijn en de mensen met de beste Robinsonkwaliteiten. Ze stuurt uiteindelijk de volgende mensen weg: Gina, Corina, Wim, André, Anoushka, Christel, Heidi, Sammy, Margo, Nadja, Manon, Walther en Noël. Het verlies valt Kamp Noord zwaar maar ze moeten door. Robinson is keihard, ‘the survival of the fittest’: the game continues …