Verslag aflevering 5

Wat een getouwtrek!

Dag 16 (blijkbaar worden er een paar dagen overgeslagen, zie verslag aflevering 4). Ingeborg heeft het moeilijk met het vertrek van enkele kampleden van kamp Noord en voelt zich erg schuldig. Marcel en Vinnie proberen haar schuldgevoel weg te praten. Als ze wil huilen moet ze dat vooral doen, vandaag is dan een huildag.
Kamp Zuid lijkt wel een vakantieparadijs tot ergernis van vooral Lou en Kenny. Echter, dat Kenny hard zou werken irriteert sommige mensen ook. Walter en Elsie zijn op zoek naar palmhart en spreken hun bedenkingen uit over Kenny. Kenny en Bruno hebben op hun beurt weer bedenkingen over Walter...
Ingeborg is ondertussen uit haar dal. Het wordt door haar medekampgenoten gewaardeerd dat ze haar gevoelens toont. Ze is tenslotte ook maar een mens. De sfeer op kamp zuid is weer opperbest. Dat is niet te zeggen van kamp noord, daar hangt een gespannen sfeer. Als Walter en Elsie met palmhart terugkomen, wordt Walter direct door Kenny aangesproken. Hij wil weten wat Walter nou precies dwarszit. Het lijkt allemaal te gaan om een beetje palmhart wat geen palmhart zou zijn. Rudi probeert de boel te sussen, maar de heren discussieren nog even verder totdat ze voor het eten worden geroepen.
Dag 17. De proef staat al klaar; een evenwichtsbalk. Bij de kampen is het nieuws bereikt dat de proef te maken heeft met evenwicht. Cynthia en Bruno testen 'm vast. En de rest van kamp zuid oefent op het droge, ze willen ook de 3e proef winnen. Kampleider Rudy wil vast een team samenstellen, puur op evenwicht.
Op kamp noord is de zieke Bart aan de betere hand. Arthur vindt echter dat hij beter met zijn gezondheid om moet gaan. Maar Bart is bang voor zijn positie in de groep als hij de hele dag niets doet. Volgens Arthur kan hij beter zorgen dat hij nu beter wordt, zodat hij fit is voor de proef. Uiteindelijk volgt Bart Arthur's raad op.
Rudy heeft ondertussen zijn teamsamenstelling klaar voor de proef. Enkele kampleden zijn hier echter niet zo blij mee, omdat nog niet bekend is wat de proef precies inhoudt. Ze zijn bang als het op een gevecht aankomt, er niet het sterkste team staat. Rudy sust de boel weer eens, en zegt dat hij dan op dat moment nog zijn lijstje aan zal passen.
Dan is het tijd voor die proef. Beide kampen moeten strijden om het beste evenwicht, in de vorm van een kussengevecht. Het is 10 tegen 10. De winnaar krijgt een pot met daarin 3 kilo meel. Plus, als kamp Noord wint, dan mogen ze de 6 sterkste uit kamp Zuid kiezen. Maar wint Zuid, dan mogen zij de 6 zwakste naar kamp Noord sturen. Een belangrijke proef dus!
Frits en Marcel mogen eerst. Maar Frits is erg geconcentreerd en Marcel valt in het water. Ook Willem wint niet van Frits. Dan is de beurt en de herstellende Bart. Binnen no time zorgt hij dat Frits van de balk afvalt. Dan mag Bruno. Die maakt er een spelletje van, maar in een onbewaakt ogenblik lukt het Bart om hem eraf te duwen. Ook de volgende 2 winnen niet van Bart. Dan mag Kenny. Ook hij wordt er af geduwd en duwt Bart mee, maar zonder kussen. Dus Bart mag weer terug. Uiteindelijk weet Bart ervoor te zorgen dat er nog 2 op de balk staan! Walter valt er ook af, maar Bart ook. Romijn, de laatste van kamp zuid mag tegen Frans. En ook hij weet niet te winnen. Kamp Noord wint!
De boot komt Ingeborg later ophalen zodat ze 6 mensen mee mag nemen uit kamp Zuid. Eerst mogen ze op het eiland nog overleggen wie ze mee zullen nemen. Eigenlijk willen ze er niemand bij, maar zo zijn de regels.
Op kamp Zuid wordt de last minute wijziging van Rudy hem niet in dank afgenomen. Lou staat ondertussen te springen om te gaan, ze heeft haar naam horen vallen. Ook Bruno is zijn spullen vast aan het pakken omdat hij zijn naam heeft gehoord. Echter op kamp Noord willen ze Bruno zeker niet hebben! En dat geldt eigenlijk ook een beetje voor Lou. Ze discussieren verder tot dat ze 6 mensen hebben uitgekozen.
De boot komt Ingeborg halen. De spanning is aanwezig. Ingeborg deelt mee dat ze de volgende komt halen: Loek, Brigitte, Merel, Kenny, Frits en Tim. Kenny en Tim zijn blij, maar laten uit respect het niet merken aan de rest van de kampleden. Frist lijkt in eerste instantie minder blij. Maar als hij op de boot zit, vindt hij het op zich toch ook wel weer leuk. Een nieuwe uitdaging is altijd interessant. En op het andere eiland sloeg de verveling toe.
Lou vindt het erg jammer dat ze niet mee mag, dat geldt toch ook wel voor Bruno.
De nieuwe kampleden worden warm onthaald door hun nieuwe kampleden.
Dag 18. Kamp Zuid verwerkt het vertrek van de kampleden. Lou zondert zich af en vindt dat ze zich genoeg uitgesloofd heeft. Rudy heeft weer geprobeerd het kamp te motiveren. Hij probeert de andere kant van de medaille te zien; is het echt zo erg dat de kampleden weg zijn. Samen met Bruno komt hij tot de conclusie dat dat, buiten Frits, eigenlijk niet zo erg is.
Op kamp Noord is er een feestmaaltijd gemaakt: pannenkoeken! Echter de komst van een brief veranderd de stemming in beide kampen. Iedereen moet zijn/haar persoonlijke spullen pakken en vertrekken naar het open veld...
Een nieuwe proef, waarbij de nieuwe kampleden van team Noord/rood gaan strijden. Ze gaan ervoor, ze zijn nu rood!
Bij het veld aangekomen wacht iedereen een behoorlijke verrassing. Het is de laatste teamproef! Ze gaan tegen elkaar touwtrekken, en het verliezen team gaat in zijn geheel onmiddellijk naar huis! Een schok gaat door iedereen heen. Maar er is geen tijd om bij te komen, de proef begint. Het wordt spannend gemaakt, maar eigenlijk is er 1 team wat al snel sterker lijkt. En als dan ook de vlag over de streep komt is het duidelijk: team rood wint de proef! Kamp Zuid moet dus in zijn geheel de expeditie verlaten! Er mag nog even afscheid genomen worden, maar dan is het tijd om te gaan. Zo wordt de expeditie flink uitgedunt. En het is nog niet het einde. Volgende week strijden de overgebleven kandidaten om een plek bij de laatste 10. Tot volgende week!