Verslag aflevering 6

Strijden voor een plek bij de laatste 10...

Op dag 19 van de expeditie zijn er nog maar 20 expeditieleden over van de 100. Ze piekeren met z’n allen nog even na over de keiharde eliminatie van de dag ervoor, toen heel kamp blauw de expeditie direct moest verlaten. Maar even later zijn ze opgepept en heel blij dat ze er nog inzitten.
Plotseling komt er een vlot aandrijven, met een houten geval erop. Iedereen kijkt ernaar en Frits gaat de zee in om ernaar toe te zwemmen. Willem echter loopt nog een stuk het land in en gaat dan zwemmen, zodat hij er eerder is. Sommige mensen vinden het maar haantjesgedrag, dat er één iemand weer zo nodig het eerste bij het vlot moet zijn. Samen drijven ze het vlot naar de kust en ze zien dat er 4 kippen inzitten! Arthur vond dat niet heel prettig, het vooruitzicht dat ze geslacht werden. Er zit ook een briefje aan de kooi bevestigd. Tot ieders verrassing staat daar in, dat degene die die brief als eerste in handen heeft, verzekerd is bij een plek bij de laatste 10. Kristien is degene die die brief heeft gepakt, dus zij zit er in ieder geval bij! Ze is helemaal ontdaan en blij, maar je merkt duidelijk de jaloezie van andere mensen. Muriël zegt zelfs dat iedereen het géén toffe manier vond om erbij te komen. Ook Kenny bevestigt dit. Kristien moet huilen omdat ze het niet leuk vindt dat de anderen zo jaloers zijn waardoor ze zich schuldig voelt. Vincent stelt haar gerust, en daardoor is ze uiteindelijk toch wel blij met de plek bij de laatste 10.
Dan gaan ze besluiten wat ze met de kippen gaan doen. Sommigen willen het rantsoeneren, anderen willen het gelijk slachten, zoals Marcel. Arthur geeft aan dat hij daar moeite mee heeft en een andere vegetarische ook. Marcel besluit echter niet de uitkomst van de discussie af te wachten en gaat gelijk over tot actie, wat eindigt tot het slachten van de kip. Arthur loopt heel kwaad het bos in en is ziedend, hij vindt het stijlloos wat er is gebeurd en totaal niet getuigen van ‘een hart in je donder hebben’. Arthur vindt hem een walgelijke kerel, en vindt dat het op een andere manier had moeten gebeuren. Ze hebben nog een woordenwisseling en krijgen een beetje ruzie, Arthur vindt het respectloos, maar Marcel vindt het juist goed, dat het zo snel is gebeurd. Kristien zegt tegen Marcel dat hij het er nog maar eens met hem over moet hebben, voor de groepsrust.
Ingeborg voelt zich al een week zwak, ze zegt dat ze op het eind van haar krachten is. Ze wilt mentaal nog door, maar fysiek kan ze niet meer. Ze komt uiteindelijk tot de conclusie dat ze haar plek bij de laatste 10 aan iemand gunt die er wel nog helemaal voor kan gaan.
Dag 20 gaat in, er is weer een brief aangekomen. Er staat in dat ze 2 kampleden, één man en één vrouw moeten kiezen, door middel van een proef om de sterkste man en vrouw te bepalen. Ze krijgen hierbij een stopwatch als hulpmiddel. Ze discussiëren nog even over wat voor proef het wordt, maar ze doen er uiteindelijk 2: de ‘interval’ proef: 3 stenen, van klein naar groot, worden op een afstand gelegd. Ze moeten eerst de 1ste  steen over de lijn krijgen, dan de 2de en dan de 3de. Dit wordt het beste gedaan door Mieke en Lieke van de vrouwen. De 2de proef hield in dat ze twee gevulde waterflesje aan hun polsen moesten ‘dragen’, zo lang mogelijk. Dit werd dan weer gewonnen door Lieke, zij is nu ook verzekerd van een plaats bij de laatste 10! Willem en Vinni winnen van de mannen, ook zij moeten dezelfde proef weer doen. Vinni wint het, en is nu als 3de verzekerd van een plaats bij de laatste 10!
Op dag 21 is er weer belangrijk nieuws voor het kamp. Ze moeten een proef organiseren om de slimste man en vrouw te bepalen van het kamp, zij zijn weer verzekerd van een laatste plaats bij de 10. Eerst moeten ze een puzzel oplossen en dan een kennisquiz (volgens expeditieleden op het forum ook nog een getallenreeks onthouden, maar dit hebben we niet gezien). Muriël en Saskia doen dit het beste bij de vrouwen, maar de overduidelijke winnaar is Muriël. Van de mannen doen Loek en Willem het het beste. Het wordt nog even spannend, maar uiteindelijk wint Loek. Muriël en Loek zijn dus verzekerd van een plaats bij de laatste 10.
Op het eiland terug groeit bij Kristien weer de twijfel, ze vraagt zich af of ze haar bandana wel echt heeft verdiend. Ze wil zichzelf bewijzen met een echte Robinsonproef. Ze zit met de jaloezie van andere mensen, maar ze houdt hem uiteindelijk toch zelf.
Dag 22 gaat in, ze lopen al een beetje te piekeren wat de volgende proef zal zijn en of ze erbij zullen zitten. Hans maakt zich druk om de voedselvoorziening, hij vraagt zich af hoelang ze het nog uithouden op kokosnoten en of het nog zin heeft een ladder te maken om echt verse kokosnoten te plukken.
Uiteindelijk komt er weer een brief, deze zegt dat plaats 6 en 7 zal worden bepaald door een stemming. Ieder kamplid moet een stem uitbrengen voor de meest waardevolle vrouw en meest waardevolle man. Ingeborg neemt haar 3 favorieten – Bart, Hans en Willem – apart. Zij hoopt dat deze 3 mannen er bijzitten omdat ze vindt dat ze alledrie bijzondere eigenschappen hebben waardoor ze het verdienen door te gaan.
Ondertussen proberen ze zich nog allemaal van hun beste kant te laten zien, maar hier trappen de meesten niet in. Ze uiten met alle genoegen kritiek op elkaar en zitten heel erg te piekeren of ze zullen worden gekozen. Onder het eten is het muisstil, iedereen is heel erg gespannen. Uiteindelijk is het dan zo ver om te gaan stemmen. Alle 20 expeditieleden moeten twéé stemmen uitbrengen, ieder op 1 man en 1 vrouw.
Het stemmen van de meest waardevolle man en vrouw van het kamp was de laatste taak van de expeditieleden, ze gaan nu weg. Maar dit doen ze niet eerst zonder Ingeborg uitgebreid te bedanken vanwege het feit dat ze zo’n fantastische leidster was, ze krijgt de vlag van kamp Rood overhandigd. Ze verlaten het geliefde kamp Noord en wachten vol spanning af wie er gekozen worden bij de laatste 10.
Evi en Ernst-Paul maken bekend dat de laatste 2 expeditieleden Mieke en Willem zijn. Nu zijn zij ook verzekerd van een plekje bij de laatste 10. Nou is iedereen benieuwd hoe de plaatsen verder worden gekozen. De 7 expeditieleden die de laatste 10 al hebben gehaald moeten nu overleggen wie de laatste 3 expeditieleden zijn. Kristien is de woordvoerder en ze moeten om de 10 minuten iemand kiezen. Maar in de vooruitblik zien we ook dat de andere 10 afvallers ook nog misschien een kans krijgen en dat de finalisten al gauw naar de eilandraad moeten...