Verslag aflevering 10

Jezelf tegenkomen is niet altijd makkelijk

De vorige aflevering zagen we hoe MuriŽl weggestemd werd op Rapang. Op Gual wordt ze niet direct verwelkomd door de dames. Saskia is natuurlijk blij haar vriendin terug te zien, maar Kristien confronteert MuriŽl meteen met een mogelijk complot toen zij eruit gestemd werd. MuriŽl ziet het niet als complot, maar Kristien wel. Kristien en Nelleke zonderen zich nadien ook af. Ze ergeren zich aan Frans. Ook op Rapang is het niet allemaal koek en ei; Loek voelt zich eenzaam. Vinnie is boos op hem, omdat Loek blijft doen of hij niets wist van een complot. Ook Marcel heeft het emotioneel zwaar. Deze dag is hij 12 jaar samen met zijn vriendin en dat maakt het erg moeilijk.
De Robinsonproef is even een welkome afleiding voor de deelnemers. Ze moeten deze keer proberen er achter te komen hoe anderen over hen denken. Ze krijgen een vraag voorgeschoteld en het juiste antwoord is dan dŠtgene wat de meerderheid van het kamp dacht. Wie een vraag goed beantwoord, mag een mes steken in een blok van een van de andere kandidaten. En wie drie messen verzamelt, ligt uit het spel. Ze krijgen o.a. vragen als: Wie is het betrouwbaarst? (dit vindt de meerderheid Willem) en Wie is het egoÔstisch? (dat vindt de meerderheid van Loek).
Vinnie wordt direct uitgeschakeld, omdat zijn kampgenoten vinden dat hij al genoeg gewonnen heeft. Het zijn Marcel en Mieke die overblijven en het is Marcel die de proef wint! Uit drie prijzen (1. een verblijf in een luxe resort met hamburgers en frietjes 2. rijst en een lokale visser die vis voor hen gaat vangen en 3. een neutrale stem) kiest hij de grote pot rijst en de lokale visser. Hij kiest deze uit veiligheidsoverweging, omdat hij bang is afgerekend te worden op een andere prijs.
Als de deelnemers terug zijn op Rapang, krijgen ze inderdaad bezoek van een lokale visser: Abdullah Miyagi. Hij toont de Robinsonners hoe het net uitgezet moet worden. Dat dit werkt, ziet men bij eb; er zitten heel veel vissen in het net! De enige die niet meedoet met het net uitzetten, is Loek. Hij is geschrokken van het antwoord op de vraag wie het meest egoÔstisch was en hij gooit het in de groep. Marcel confronteert hem nogmaals met het complot en vindt het niet eerlijk dat Loek er niet voor durft uit te komen.
Op Gual komt er weer wat rust in het kamp doordat Nelleke en Kristien opgeven. Nadat ze door Ernst-Paul opgehaald zijn, maken Saskia en MuriŽl samen met Frans de hut waterdicht. Frans is blij met hen, omdat ze helpen. Kristien en Nelleke lagen volgens hem alleen maar in de zon.

Dag 34 begint in een opperbeste stemming. De vis die gevangen is in het net wordt verorberd, evenals een rat die de avond ervoor gevangen is. Volgens Mieke smaakt het als kip en konijn. En Vinnie probeert de huid te looien om mee naar BelgiŽ te kunnen nemen.

Ook op Gual is de stemming goed. MuriŽl, Saskia en Frans hadden van Ernst-Paul al te horen gekregen dat de immuniteitsproef een evenwichtsproef ging zijn en daarom bepalen ze met een zelfverzonnen proef wie er mee mag gaan doen aan de immuniteitsproef. Het is Saskia die haar twee eilandbewoners verslaat en dus mag vertrekken naar de immuniteitsproef.
De immuniteitsproef bestaat deze keer uit een evenwichtsparcours. Alle deelnemers starten met drie paaltjes die van laag naar hoog achter elkaar staan. Ze beginnen op het lage paaltje en op een teken van Evi gaan ze een paaltje verder. De laatste vier die blijven staan, gaan door naar het volgende onderdeel. Daar moeten ze over een ketting naar de overkant zien te komen met behulp van een touw. De twee personen die het snelst zijn, mogen door naar een draaiende cilinder boven water en wie daar het langst op blijft staan, krijgt de amulet.
De immuniteitsproef bestaat deze keer uit een evenwichtsparcours. Alle deelnemers starten met drie paaltjes die van laag naar hoog achter elkaar staan. Ze beginnen op het lage paaltje en op een teken van Evi gaan ze een paaltje verder. De laatste vier die blijven staan, gaan door naar het volgende onderdeel. Daar moeten ze over een ketting naar de overkant zien te komen met behulp van een touw. De twee personen die het snelst zijn, mogen door naar een draaiende cilinder boven water en wie daar het langst op blijft staan, krijgt de amulet.
Saskia, Willem, Vinnie en Mieke zijn op het eerste onderdeel de winnaars en gaan dus door naar de ketting. Vinnie is hierop geen partij voor de andere drie en rent in ťťn keer naar de overkant. Na diverse mislukte pogingen van de andere drie is het dan toch Willem die eindelijk als tweede aankomt. Samen met Vinnie moet Willem dus op de cilinder. Deze draait en het is dus erg moeilijk om erop te blijven staan, al mogen beide heren wel met een hand een touw vasthouden als stabiliteit. Na een korte titanenstrijd valt Willem als eerste van de cilinder en is het dus wťťr Vinnie die de immuniteitsamulet wint.
De immuniteitsproef is gespeeld en er komt dus weer een eilandraad aan. Veel mensen zijn onzeker, zoals Mieke en Loek. Maar bij Hans speelt er nog meer. Hij is altijd erg op zichzelf geweest. Van Loek heeft hij gehoord dat hij zich socialer moet opstellen en daar werkt hij ook aan, maar niettemin denkt hij dat dat al te laat is. Hij neemt zich voor straks na de expeditie meer tijd te gaan besteden aan zijn familie en vriendin en om deze nieuwe start duidelijk te maken, laat hij zijn staartje eraf halen. Zijn kampleden hakken ťťn voor ťťn een beetje haar af met een bijl
Na deze duidelijk nieuwe start voor Hans is het tijd voor de eilandraad. De eerste stem is voor Marcel, maar de andere zes stemmen blijken voor Loek te zijn. Het is dan ook duidelijk dat hij Rapang moet verlaten en naar Gual vertrekt. Maar of hij zich weer aansluit bij Saskia en MuriŽl of toch meer aansluiting gaat vinden bij Frans, dat zien we volgende week.