Verslag aflevering 13

Vechtend en klauwend naar de finale!

Na al die weken zijn er nog vier expeditieleden over. De Nederlanders Lieke, Willem en Marcel en de Belg Vinni. Zij gaan strijden om de laatste twee finaleplaatsen. Maar dat doen ze niet alleen, er komt nog een afvaller van Gual bij en wie dat zal zijn…
Ernst-Paul is daarvoor op weg naar Gual, waar zojuist de laatste afvaller, Mieke, is aangekomen. De andere afvallers zijn Hans, Loek, Muriel en Saskia. Allevijf mogen ze een positieve stem uitbrengen op een andere kandidaat, degene die het volgens hen verdient om naar de finale te gaan. Maar voor ze die stem mogen uitbrengen kunnen ze zelf nog extra stemmen pakken. In zee drijven 3 kisten, met respectievelijk 1, 2 en 3 stemmen.  Na het startsignaal van Ernst-Paul zwemmen ze allevijf de zee in richting kisten. Loek krijgt helaas kramp en moet al vrij snel opgeven. Saskia blijft achter en pakt daarom de dichtstbijzijnde kist met 1 stem, terwijl de andere drie doorzwemmen naar de kist die het verst in zee drijft. Maar dan ziet ook Mieke dat ze weinig kans maakt en zij pakt daarom de tweede kist, met 2 stemmen. Hans bereikt als eerste de laatste kist met 3 stemmen. Alleen hij krijgt hem niet open. En dan komt Muriel, die vecht en klauwt, want zij wil van die laatste 3 stemmen ook een paar stemmen pakken. Helaas voor Hans lukt dat haar ook en zo pakt hij 2 stemmen en Muriel 1. Omdat Muriel daarnaast ook nog unaniem de voorkeursstemmen krijgt van de andere vier Gual-bewoners krijgt zij de vijfde finaleplek.
De vijf finalisten nemen ieder plaats op een paal in het water. Wie het langst blijft staan, wint deze proef en is de eerste echte finalist. Marcel, die vrij lang is, valt er al snel af - lang zijn is niet altijd voordelig -. Muriel houdt het ruim een uur vol, maar verliest dan haar bewustzijn door de pijn en valt ook. Lieke houdt heel lang haar blik op één punt gericht, verplaatst haar bik dan, het wordt zwart voor haar ogen en ze valt als derde. Nu gaat het nog tussen Vinni en Willem, tot Willem kramp krijgt en ook in het water valt… Vinni is de eerste finalist voor Expeditie Robinson 2007.
Behalve Vinni keert iedereen terug naar Tengha. Marcel blijkt de enige die Vinni deze overwinning gunt. De rest van de dag wordt er gekibbeld, gediscussieerd en gepraat. Marcel vangt gelukkig wel een haai, maar ondanks de feestelijke maaltijd die dit oplevert, blijft de spanning in de lucht hangen.
De tweede proef draait om het maken van vuur. Muriel, Willem, Marcel en Lieke zijn vastgebonden met touwen. Door zich los te maken en daarmee het touw langer te maken, kunnen ze een sleutel pakken. Er zijn slechts drie sleutels en helaas voor Lieke, weet zij er geen te bemachtigen. Muriel, Willem en Marcel wel en zij strijden verder. Op de bodem van de grot duiken zij naar plattegronden, waarmee een puzzel in elkaar gezet moet worden, ook daarvan is er één te weinig en Marcel grijpt er naast. Muriel en Willem beginnen dus aan de puzzel, waarmee een magnesiumstick te winnen is. Als Muriel deze als eerste gevonden heeft, kan zij aan het laatste deel beginnen… het maken van vuur. Met dit vuur wordt een touw doorgebrand en daarmee een bel geluid. Degene die als eerste zijn/haar bel laat luiden wordt de tweede finalist. Willem gaat dit veel beter af dan Muriel en zo wordt Willem de tweede finalist naast Vinni.
Voor de allerlaatste eilandraad van dit jaar, komt iedereen fris en opgetut bij elkaar. Ook de afvallers van Gual. Iedereen mag een stem uitbrengen op of Vinni of Willem om daarmee de winnaar te bepalen. Maar voor ze hun stem uitbrengen mag iedere kandidaat nog een vraag stellen aan één van de finalisten. Daarna gaan ze stemmen, één voor één, met als uitslag:

4 Stemmen voor Vinni, afkomstig van Marcel, Hans, Muriel en Mieke.
3 Stemmen voor Willem, afkomstig van Loek, Saskia en Lieke.

Daarmee is Vinni de winnaar van Expeditie Robinson 2007!