Verslag aflevering 1

De Strijd is begonnen!

n@ncy
De 17 sterkste uit 6 jaar Expeditie Robinson gaan in ´Strijd der Titanen´ strijden om de ultieme Robinson. Ditmaal op een afgelegen eilandengroep in de Filippijnen voor een periode van 30 dagen. De 17 kandidaten, te weten Björn, Douwe, Ernestine, Fleur, Frank, Ilona, Jakobien, Jennifer, Karin, Lydia, Maxime, Melvin, Mick, Pieter, Richard, Ryan en Veronique stappen uit een vliegtuigje waar Lotte en Ernst Paul hen staan op te wachten. Ernst Paul vertelt dat er ditmaal 1 eiland is in plaats van 2. Lotte voegt toe dat niet alle spullen mee kunnen. Er is maar 1 rugzak waar de spullen in moeten. Niet 1 rugzak per persoon, maar 1 rugzak voor 17 personen. Binnen 1 minuut moeten de kandidaten de rugzak ingepakt hebben. Logisch dat dat geen makkelijke opdracht is...en dat blijkt wel. Pieter bijvoorbeeld kan er niks meer instoppen, die moet het doen met het t-shirt en lange broek die hij nu aanheeft.
Mick hoopt dat de sterkste gaat winnen en niet de meest sociale. Hij zal zichzelf waarschijnlijk dan hoog inschatten. Frank ziet het rooskleurig tegemoet. Hij heeft er alle vertrouwen in. De strijd kan beginnen! Met een boot worden de kandidaten naar hun eiland gebracht en ondertussen even kort voorgesteld als opfrisser voor ons, de kijker. Op het eiland brandt een vuurtje en er ligt een machette, met een kaart waarop 2 kruizen staan. Ze ontdekken ook nog een waterbron, maar meer ook niet. Geen kist met eten dus! Björn raakt in de ban van de kaart en hoopt dat er nog iets belangrijks op te ontdekken is. Hij gaat op onderzoek uit, terwijl de overige deelnemers een groot vuur maken, om hun enige kleren die ze hebben te drogen. Bij terugkomst zet Björn zich meteen weer ´goed´ in de groep. Hij heeft commentaar op het vuur, hij vindt het een ´dom´ vuur.
Fleur gaat met maatje Douwe op zoek naar eten. Maar wordt al gauw afgeleid door iets in het water: een hele lange balk wat verdacht veel lijkt op een balkproef! Douwe en Fleur zien het niet zo zitten, aangezien zij niet de beste zijn op de balk. Ondertussen heeft Mick andere zorgen. Hij heeft een vrucht gegeten en kan nu ineens niet meer praten. Na een paar slokjes water en wat spugen, gaat het gelukkig weer beter. Het is duidelijk dat die vrucht niet meer gegeten wordt, maar helaas is er verder niets meer dat wél eetbaar is op het eiland. Na 1 uur hebben ze 1 kokosnoot gevonden die ze moeten verdelen. Alle expeditieleden krijgen een stukje, zelfs Björn die zich afgezonderd heeft van de groep, krijgt van Melvin een stukje. Björn geniet, maar voor hoelang nog....
Ondanks een lege maag, wordt een onderkomen voor de nacht gebouwd, terwijl Björn op zoek blijft gaan naar...tja...wat? En het lukt hem ook nog, hij vindt een visnet! Hij wrijft het de andere kandidaten nog maar eens extra in. De eerste confrontatie met Björn is een feit. Hij trekt zich terug, hij weet hoe hij er voor staat en praat al over weggestemd worden. Dit alles gaat helemaal langs Fleur en Lydia heen. Zij oefenen op de balk, terwijl op het eiland de discussie met Björn weer doorgaat. Frank grijpt uiteindelijk, met succes, in. De volgende dag wordt onder leiding van Douwe werk gemaakt van het visnet. Terwijl Ryan ook hieraan werkt, komt Björn zijn hart bij hem luchten. Dan is er post...Het is bijna tijd voor de eerste proef. Ze weten niet wat, maar het vermoeden is de balk. En dat vermoeden is juist. Echter, wie er nu als eerste afvalt, hoeft niet meteen naar huis. Maar zal deze expeditie nooit meer immuniteit kunnen winnen. De winnaar is verzekerd dat hij of zij morgen de expeditie zal voortzetten, en wint bovendien een fantastische prijs. Wat, dat wordt nog geheim gehouden.
Niemand wil er als eerste afvliegen, dus het wordt spannend. Ze staan op een breed stuk en moeten met behulp van een stok naar het smalle stuk overstappen. En dan de stok loslaten. Iedereen doet dit, ook Douwe. Hij maakt echter de fout om de stok na te kijken, verliest zijn evenwicht, en valt nét voor Fleur in het water. Dat is het teken voor een aantal anderen om zich ook te laten gaan. Het plonst ineens wel heel erg. Met nog 8 op de balk blijft het even stil. Uiteindelijk zijn het Mick, Ryan en Ilona die als laatste 3 staan. Mick hoopt dat zijn talisman zijn werk doet, maar helaas. Ook Mick valt. Ryan en Ilona staan na 40 minuten alleen op de balk, als Ryan het niet meer kan houden. Ilona wint. Ze krijgt 350 pesos (ongeveer 7 euro) waarvan ze de volgende dag inkopen mag doen. Douwe krijgt de zwarte ketting, die hij moet dragen tijdens elke eilandraad.
Bij terugkomst barst er meteen een discussie los, waaraan het geld gespendeerd moet worden. Uiteindelijk wordt er een lijstje met boodschappen gemaakt. Ook wordt het net in de zee uitgezet, zodat het wachten is op eten. De volgende dag gaat Ilona op pad. Eerst koopt ze slippers voor zichzelf, die waren kapot namelijk. En gaat ze verder op zoek naar spullen van het lijstje. Op het eiland heeft Lydia het moeilijk. Ze slaapt slecht, er is geen eten, en ze heeft contstant natte kleren aan. Enkele heren vinden dat ze zich aanstelt, ze zijn pas 4 dagen op het eiland. Ilona weet ondertussen van niks, zij gaat op zoek naar een goedkope pan. Dat blijkt moeilijker dan gedacht, ze loopt een aantal keren heen en weer langs alle winkels. Er zit ook nogal veel prijsverschil in. Op het eiland maken de overige kandidaten zich op voor de eilandraad.
Tijdens de eilandraad wordt Ilona herenigd met haar kampgenoten. Ze heeft flinke inkopen gedaan: noodles, rijst, meel, een gratis knoflookje en nog wat extra lekkernijen én slippers. Ernst Paul vraagt haar om 1 persoon te noemen met wie ze liever niet op 1 eiland zit. Toch verrassend noemt ze Veronique. Ze heeft met iedereen wel een praatje gemaakt, behalve met haar. Zou dit een tactische zet zijn? Maar Veronique hoeft er niet uit. Er zijn vanaf nu 2 kampen. Die worden gevormd door te kiezen, en wie er niet wordt gekozen, die ligt uit de expeditie. De sfeer is ineens omgedraaid...Eerst mag Veronique, zij kiest Ryan. Ilona kiest Ernestine. Ryan kiest op zijn beurt voor Frank en Ernestine voor Maxime. Uiteindelijk bestaat kamp zuid uit: Veronique, Ryan, Frank, Jakobien, Richard, Pieter, Jennifer en Douwe. En kamp noord Ilona, Ernestine, Maxime, Melvin, Karin, Mick en Fleur. Lydia en Björn blijven als laatste op de bank en Fleur moet nog iemand kiezen voor hun team. Dat is heftig, geeft ze toe. Ze kiest voor Lydia, wat betekent dat Björn de expeditie moet verlaten. Ondanks de discussie, wordt hij overladen met omhelzingen. Hij blijft teleurgesteld en emotioneel achter. Hij realiseert zich dat hij buiten de groep valt. Ernst Paul vraagt of hij dat niet erg aan zichzelf te wijten heeft. Björn weet dat ook wel, maar heeft het niet zo op ´hun kuren´. Dit is het resultaat. Björn gaat terug naar zijn lieve vriendin die thuis op hem wacht. Dag Björn, tot ooit misschien...