Verslag van de Finale!

De ultieme Robinson wordt bepaald.

Frank, Richard en Jennifer keren terug van de Eilandraad. Ze hebben Karin zojuist weggestemd en zijn blij nog maar met 3 over te zijn. Wat ze niet weten, is dat Ryan tijdens hun vertrek op het eiland is gekomen. Hij heeft rondgesnuffeld en gespeculeerd wie er nog over waren en heeft daarna de lampen aangedaan en wacht op hun terugkeer. Hij is erg onzeker over de ontvangst, want dat de 3 finalisten niet op zijn komst rekenden, is wel zeker.
Dan komt de boot in zicht en Richard, Frank en Jennifer zien dat er licht brandt op het eiland en dat er iemand bij de lampen zit. Ze vragen zich dus af wie er aanwezig is op hun eiland en wanneer dit Ryan blijkt te zijn, zijn Frank en Jennifer erg blij. Ook Ryan is tevreden. Volgens hem zijn de drie overblijvers op Panga ook díé drie kandidaten die het moesten zijn.
Wél wil Ryan van Frank weten wie er waarom gekozen zijn voor de samensmelting. Hij vraagt zichzelf namelijk af waarom hij niet gekozen is. Frank legt uit dat Melvin liever Pieter erbij wilde in plaats van Ryan, omdat Melvin meer met Pieter had dan met Ryan. Frank is daarom nog blijer dat Ryan er nu alsnog bij is.

Dag 29 van de expeditie breekt aan. Met behulp van zijn duikbril duikt Ryan een reuzenschelp en een handvol kleine schelpen op. De 3 andere kandidaten hebben hun hele verblijf op Panga nog niet van zo’n ontbijt kunnen genieten en zijn dus erg blij. Richard zondert zich af, hij baalt van Ryan’s komst. Niet omdat hij Ryan niet mag, maar het betekent wel een extra finalist en een kleinere kans om in de finale te geraken. Frank schijnt niet eens aan zijn kansen te denken. Hij heeft een opleving en geniet van Ryan’s aanwezigheid en samen met Ryan gaat hij boogschieten.
De eerste finaleproef komt eraan. Ryan had de vis die Frank 3 weken geleden gedroogd had uit zijn eigen mond gespaard op Miniloc en had deze, samen met hun wok en zijn duikset, meegenomen naar Panga. Voor de eerste proef eten de 4 finalisten samen de gedroogde vis die nog steeds even goed smaakt als 3 weken geleden.
De eerste proef vindt plaats in zee. De kandidaten moeten op een klein paaltje in zee gaan staan en hun evenwicht bewaren. Wie als laatste blijft staan, verdient de eerste plaats in de finale op de Eilandraad. Er is veel wind en daardoor hoge golven wat het voor de kandidaten extra lastig maakt. Vooral Frank heeft het erg moeilijk. Als ze al een uur staan, wordt Frank misselijk en wordt het hem zwart voor de ogen. En voor iemand er erg in heeft, valt hij flauw en rolt in zee.
Richard springt hierna bewust van zijn paaltje, hij beseft dat hij het tegen Ryan, die atleet is, en Jennifer, die turnlerares is, nooit volhoudt.
De strijd gaat nu nog tussen Ryan en Jennifer. Het zijn allebei doorbijters en houden het lang vol: Lotte roept uiteindelijk dat ze al 2,5 uur staan! Dan verliest Ryan echter zijn evenwicht en valt van het paaltje, waardoor Jennifer de eerste plaats in de finale verovert. Ze heeft het 2 uur en 40 minuten op het kleine paaltje uitgehouden!

Terug op Panga zoekt Frank de schaduw op. Hij is op en het is voor hem genoeg geweest. Hij kan niet wachten tot morgen als de expeditie afgelopen is en hij weer kan eten. Die avond, wat voor hen de laatste avond op Panga is, schiet Frank voor elk van hen een brandende pijl af. De laatste pijl bewaard hij voor zichzelf en voor het afschieten zegt hij dat hij hoopt dat hij al zijn wensen zal kunnen verwezelijken.
De laatste dag van de expeditie: dag 30. Frank verbrandt alle spullen op Panga om het eiland netjes op te ruimen, want niemand keert meer terug. Hij geniet nog even van het uitzicht en realiseert zich dat hij snel genoeg weer in de stressvolle, Westerse wereld zal zijn. Richard zit weer afgezonderd, hij heeft de hele nacht niet geslapen en maakt zich zorgen. Tot de boot arriveert, blijft hij maar ijsberen op het strand, tot leedvermaak van de anderen.

Dan volgt de laatste proef. Het is een stormbaan die eindigt op de Eilandraad, waar de laatste afvallers van Panga al op hen wachten.
Ze moeten beginnen met kokosnoten open hakken en met de melk hierop een kruik vullen. Zodra de kruik vol is, gaat een hefboom omhoog en kunnen ze een magnesiumstick pakken waarmee ze vervolgens een vuur moeten maken en het touw erboven door moeten branden. Ryan hakt echter in zijn vinger bij het kokosnoten hakken, maar heeft zelf niets in de gaten en merkt niet dat hij zelfs in het bot gehakt heeft. Het spel wordt stilgelegd door de dokter die Ryan’s vinger verbindt.

De proef gaat verder en de kandidaten mogen vuur gaan maken en het touw erboven doorbranden. Zodra het touw breekt, laat een hamer los en slaat tegen een pot met een sleutel stuk. Met deze sleutel is in een kist het eerste puzzelstuk te verzamelen.
Hoewel Ryan als eerste de kruik met kokosnootmelk vol had en bij het vuur was, is het toch Frank die, hoewel hij als laatste bij het vuurmaken komt, als eerste vuur heeft. Richard heeft echter als eerste zijn touw door en mag naar het eerste puzzelstuk. Ryan krijgt maar geen vuur gemaakt.
Intussen legt Ernst-Paul op de Eilandraad uit welke proef er nu gespeeld wordt en komt Jennifer erbij die alvast op de eerste finaleplek plaats mag nemen. Dan moet er gewacht worden op de drie overblijvers.
Na het vuur maken, moeten er 3 vragen over de expeditie beantwoord worden. Het goede antwoord leidt naar het tweede puzzelstuk. Richard is er als eerste, maar heeft moeite met de vragen. Frank, die iets later komt, heeft het wat gemakkelijker. En Ryan heeft inmiddels wél vuur, maar krijgt het touw erboven niet door. Zijn achterstand bedraagt nu al 4 minuten.
Frank is weer als eerste door bij de vragen, maar Richard zit vlak achter hem. Zo arriveren de twee op de Eilandraad, waar ze aan een touw over katrollen moeten zwemmen. Daarna moeten ze in een kano klimmen, naar een hoge rots peddelen en een 10-meter hoge touwladder beklimmen om een sleutel te pakken waarmee ze het laatste puzzelstuk kunnen veroveren. Frank zwemt als eerste naar de touwladder, terwijl Richard grote moeite heeft om over de katrollen te komen en met zijn kano te peddelen. Ryan moet dan nog aan de laatste proef beginnen
Frank heeft als eerste de sleutel en kan gaan duiken naar het laatste puzzelstuk, dat op 4 meter diepte ligt. Richard arriveert ook, maar is zo buiten adem dat hij niet meer onder water kan komen en op moet geven. Frank en Ryan weten wel het laatste puzzelstuk op te duiken en kunnen gaan puzzelen. Hoewel Frank een kleine voorsprong heeft, is het toch Ryan die supersnel de puzzel oplost. Frank zag de oplossing gewoon niet.

Richard en Frank nemen plaats tussen de laatste 4 afvallers van Panga: Mick, Pieter, Melvin en Karin. Vier van hen mogen nog een laatste vraag stellen die hen zal helpen bij het bepalen van hun keuze.
Mick heeft een vraag voor Ryan.
Mick: Als jij in mijn plaats gekozen was voor winnaars eiland, had je het dan net zo goed gedaan als op Miniloc?
Ryan: Ik ben 100% alert geweest, het was alles of niets bij de proeven van Miniloc.
Mick: Met 3 vrouwen naast je: Fleur, Véronique en Lydia?
Ryan: Het waren fysiek gelijke proeven, dus daarin had ik geen voorsprong.

Pieter wil een vraag aan Jennifer stellen.
Pieter: Na de samensmelting zijn er kritische vragen gekomen door Melvin en Karin over het stemgedrag. Meer dan de anderen heb ik me druk gemaakt wat jullie prima vonden zodat ik de boeman was en jullie geen schade ondervonden. Hoe kijk jij er tegen aan?
Jennifer: Het is gekomen omdat je té lang tegen Mick en Karin doorging over het feit dat jij mij en Richard niet weg zou stemmen.  Hierdoor besefte Frank dat Jennifer, Richard en Pieter de laatste drie zouden zijn en dat hij voortijdig weggestemd zou worden.
Frank heeft een hele korte vraag voor Ryan.
Frank: Waar haal je die energie vandaan om deze proef te winnen nadat je eerst al in je vinger gehakt had?
Ryan: Geen idee, ik ben gewoon doorgegaan. Gewoon pure adrenaline.

Karin wil wat van Jennifer weten.
Karin: Je hebt tegen mij gezegd dat je jezelf een maatje kleiner voelde dan Richard en Frank. Is dat nog steeds zo? En voel je je ook een maatje kleiner dan Ryan?
Jennifer: Ik heb 2 uur en 40 minuten op een paaltje gestaan en toen ben ik na gaan denken. Volgens mij onderwaardeerde ik mezelf. Voor mij was een Robinson iemand die zijn steentje bijdroeg, goed kon survivallen, een ruige vent met een baard. Maar een Robinson moet ook sociaalvaardig zijn en goed in proeven. En daarin heb ik mezelf wel bewezen.
Dan mag er gestemd worden.
De eerste stem is van Pieter voor Ryan.
De tweede stem is van Karin voor Ryan.
De derde stem is van Richard voor Jennifer.
De vierde stem is van Frank voor Jennifer.
De vijfde stem is van Mick voor Ryan.
De zesde stem is van Melvin voor Ryan.

Ryan is Robinson Strijd der Titanen!