Verslag aflevering 2

De kampen komen op grote hoogten.

Cynneke
Dag 4 van de expeditie is aangebroken. Na het indelen van de twee nieuwe kampen door Ilona en Veronique komen ze ieder op hun eigen eiland. Kamp Noord, samengesteld door Ilona, komt op Dilumacad en Kamp Zuid, samengesteld door Veronique, komt op Dibuluan. Kamp Noord treft op het eiland direct een Robinsonkist aan met hierin een mes en twee olielampen. Maar helaas geen vuur. Ze vinden wel een brief waarin staat dat ze de inhoud kunnen winnen tegen een duel met Kamp Zuid en dat ze hun beste vuurmaker moeten sturen.
Ook Kamp Zuid vindt een Robinsonkist op hun eiland. Maar in tegenstelling tot Noord vinden ze een lege kist. Wel vinden ze dezelfde brief als het andere kamp en samen gaan ze bepalen wat de beste proef zou zijn om te winnen. Er kan uit diverse artikelen gekozen worden, zoals een wok, muskietennetten, een magnesiumstick en rijst. Kamp Zuid vindt een wok het belangrijkst en Noord gaat voor een magnesiumstick. Hoewel Zuid een lege kist heeft, vinden ze wel water en meer eten dan op het eiland waar ze gezamenlijk zaten en volgens Jennifer zitten ze op een heel vruchtbaar eiland. Alle leden vinden het een gezellig team en een gezellige sfeer op het eiland. Een hut bouwen wordt hier ook serieus genomen in tegenstelling tot het andere kamp.
Frank en Jennifer gaan in Noord direct vuur proberen te maken en ze vinden vuur winnen dan ook geen prioriteit. In Kamp Zuid zijn het Lydia en Maxime die met het vuur bezig gaan. Hoewel ze erg hun best doen, wil het niet lukken. In Kamp Noord slaagt het vuur maken door Frank en Douwe wl en Frank wordt dan ook uitgekozen om de proef tegen Kamp Zuid te spelen morgen. Maxime en Mick proberen in Noord ook ijverig vuur te maken, maar zelfs met een stuk gevonden glas wil het niet lukken. Toch is het Maxime die graag naar de proef wil en hij wordt dan ook door de rest gekozen.
De proef tussen Frank en Maxime is zoals al aangegeven was in de brief een vuurproef. Wie als eerste zijn vuur aan heeft, moet een fakkel aansteken en vervolgens met zijn fakkel naar een toren lopen waar een pot op staat en het vuur in deze pot ontbranden. Frank strijdt om een wok, Maxime om een magnesiumstick, want Kamp Noord heeft geen vuur maar wel een pan en in Kamp Zuid is het net andersom; wel vuur, maar geen pan. Beide kandidaten vinden diverse brandbare materialen om een vuur te maken, maar Frank maakt zijn vuurtje met stukjes kokosnoot. Volgens hem het beste materiaal om vuur te maken. Dit levert ook resultaat op, want na 10 minuten lukt het Frank om zijn fakkel aan te steken. Maxime heeft dan nog niet eens vuur weten te krijgen. Frank ontsteekt het vuur en in de pot en wint de wok.
Een tegenvaller voor Kamp Noord, want ze hebben nu geen magnesiumstick en dus ook nog geen vuur.
Die avond is er op Kamp Zuid wl een overwinningsfeest. Douwe belooft te gaan vissen zodat er wat variatie in het menu is. Het feest wordt echter ruw verstoord wanneer er een giftige zeeslang op het strand opduikt. Frank en Richard vangen de slang en hakken zijn kop eraf. Ernestine zorgt in de tussentijd op Noord ook voor een gezellige sfeer. Ze hebben de proef dan wel niet gewonnen, maar maken er wel het beste van door gezellig samen liedjes te zingen.
De volgende morgen is op Zuid iedereen actief behalve Douwe. Ryan, Richard en Pieter gaan op onderzoek uit op het eiland en Frank wijdt de rest in, in het oesters zoeken. Met positief resultaat, want er worden er zon 30 gevonden. Douwe blijft echter slapen en wordt pas wakker als iedereen terug komt in het kamp. Van zijn belofte om vis te vangen komt niets, want hij laat zich lekker verwennen door Jakobien die zijn baard knipt. Dit is tegen het zere been van zijn mede-kampgenoten.
In Kamp Noord slaapt iedereen uit die morgen; ze komen nog van het feestje de avond ervoor. Eten is er toch genoeg, dus ze hebben ook geen zin om eten te zoeken. Daarom geniet iedereen op Kamp Noord en Ernestine en Mick vinden het zelfs een paradijs zo na de donkere mangrove waar ze in hun vorige expeditie in hebben moeten vertoeven. Die middag hebben ze een sport+spel middag en er wordt een partijtje rugby gespeeld. Mick probeert hiermee de teamgeest te verbeteren en hoopt dat ze een voorsprong zullen hebben bij de komende eliminatieproef van de volgende dag.
De eliminatieproef van dag 7 is een stormbaan. De kandidaten moeten klimmen, klauteren en tijgeren. Het zal heel spannend worden, want beide teams voelen zich onoverwinnelijk. Lydia beseft dat een verlies van haar kamp er wel eens voor zal kunnen zorgen dat zij naar huis zal moeten. Wanneer ze bij de proef komen, maakt Ernst-Paul de kandidaten duidelijk dat ze de beste proeven van 6 jaar gekozen hebben. Deze keer komen ze de hoge muur uit de 1e eliminatieproef van 2000 weer tegen; een oude bekende van Veronique, Melvin en Karin. Ze krijgen de keuze om f vis f 2 watermeloenen mee te nemen. En ieder kamp mag pas door naar het volgende onderdeel als iedereen over het vorige is.
Kamp Noord gaat razendsnel van start en ligt voor op Zuid. De hoge muur blijkt een struikelblok te zijn voor beide kampen; Douwe heeft moeite bij het ene team, Ernestine bij het andere. Toch is het Frank die Douwe over het muurtje weet te sleuren. Ernestine heeft meer moeite en pas na lang duwen en trekken weet ze door een duw van Mick boven te komen. Het mag niet meer baten, want Kamp Zuid is inmiddels bij de finish en wint de eliminatieproef. Lydia is erg boos op Ernestine dat ze hen zo opgehouden heeft en is bang te moeten vertrekken. Ernestine beseft dat de proef door haar verloren is, maar maakt zich geen zorgen dat ze naar huis zal moeten. Kamp Zuid maakt zich nergens druk over en gaat terug naar hun eiland met de overwinning n de vis, waar van Frank een stuk als proviand wil bewaren. Van wat er over is, wil hij bouillon maken. En dit gebeurt ook. Pieter mag de vis fileren aangezien hij op de hogere Hotelschool gezeten heeft en hierna hangt Frank vis te drogen op een zelfgemaakt droogrek en maakt Richard visbouillon. Douwe heeft hier commentaar op en vindt het zonde van de vis.
Die avond laat Ernestine iedereen mee doen aan een meditatiesessie. Mick neemt Lydia in vertrouwen en zegt dat Ernestine moet gaan, omdat ze de zwakste schakel is, ook al is het zijn vriendin. De volgende morgen stapt Mick naar Ernestine en vertelt haar eerlijk dat hij op haar gaat stemmen. Hij zegt haar ook dat als hij met zijn hart zou stemmen, ze in de expeditie zou blijven, maar aangezien hij met zijn verstand wil stemmen, stemt hij haar weg. Ernestine is hier erg boos over en vindt dat je zo niet met vrienden om gaat.

De volgende dag is de Eilandraad.
Er zijn 8 stemmen uit te delen en het gaat deze keer alleen om Ernestine en Lydia. Ernestine krijgt er 5 tegen en Lydia 3 en dus is het Ernestine die naar huis moet.
Bij het vertrek geeft ze aan Lotte nog aan dat ze zich verraden voelt door Mick en dat ze nooit op hem gestemd zou hebben. Naar eigen zeggen heeft ze geen eerlijke kans gehad.

En wat wordt het volgende week? Is het Zuid die dan naar de Eilandraad gaat moeten? Of moet Noord nog een keer en moet Lydia dan wl naar huis? We wachten het af!