Verslag aflevering 5

Geheime samensmelting voltooid!

Na het winnen van de eliminatieproef voel Mick zich stukken beter. In kamp Noord zit de stemming er dan ook goed in. Alleen Karin voelt zich niet goed. Ze mist Melvin, die al 3 dagen weg is.
Maar ze hoeft niet lang zonder haar maatje door te brengen want op Entalula kiest Melvin op datzelfde moment Karin om over te komen. Als tweede van kamp Noord haalt ook zij de samensmelting. Als Jennifer daarna een kijkje neemt bij het bord waarop de naamplaatjes met alle deelnemers hangt ziet ze dat het naamplaatje van Jakobien is verdwenen. Ze is blij, want ze is door het oog van de naald gekropen.
In Kamp Zuid treurt Veronique om het verlies van haar vriendin Jakobien. Zij en Jakobien hadden het verkeerd ingeschat door op Douwe te stemmen. Daar heeft ze nu spijt van.
Maar niet alleen Veronique heeft het moeilijk. Kamp Zuid heeft in drie dagen afscheid moeten nemen van vier eilandbewoners. Ook is het voedsel bijna op en dat baart hen zorgen.
Op dag 15 is iedereen nog maar net wakker als er post is voor kamp Noord. Karin wordt bevolen al haar persoonlijke spullen in te pakken en ze zal worden opgepikt door een boot. Iedereen baalt ervan dat Karin weg moet en ze zien haar met lede ogen vertrekken.
Karin vindt het zelf ook niet leuk maar als ze na een boottochtje wordt herenigd met haar jaargenoot Melvin is haar dag weer helemaal goed.
Na het vertrek van Karin is de stemming in Kamp Noord helemaal omgeslagen. Alleen Maxime probeert iedereen een beetje op te peppen. Maar zijn pogingen zijn tevergeefs. De andere eilandbewoners begrijpen niet waarom hij opeens zo’n opleving heeft, na het vertrek van zijn maatje Ilona.
Op Entalula moet opnieuw iemand gekozen worden die de samensmelting haalt. En dat is niet gemakkelijk. Elk expeditielid van beide kampen wordt besproken en ze worden tegen elkaar afgewogen. Ook zijn er problemen met het voedsel. Hoe meer mensen er bij komen, hoe meer monden moeten worden gevuld.
In Kamp Zuid ligt Douwe weer languit op het strand. Maar dit keer niet zonder reden. Hij heeft last van zijn knie en kan bijna niet lopen. Hij probeert zoveel mogelijk te zitten en te liggen.
In kamp noord lopen de gemoederen weer eens flink op als Lydia een uitgebreid bad neemt op het moment dat de boot hen op komt halen voor de eliminatieproef. Als Maxime er wat van zegt, schiet Lydia volkomen uit haar slof. Mick probeert de ruzie te sussen en motiveert iedereen voor de aanstaande proef.
Op dat zelfde moment wordt op Entalula de knoop doorgehakt. Na lang discussiëren is Pieter het voorlaatste expeditielid dat naar het eiland mag komen.
Dan is het tijd voor de eliminatieproef.
Om beurten moeten er twee leden van beide kampen op een lange ronde ton gaan staan er zorgen dat de ander eraf valt. Dat kan gebeuren doordat de ton met de voeten kan worden gedraaid. Douwe kan niet meedoen omdat hij nog steeds last heeft van z’n knie. Kamp Noord moet dus iemand kiezen die niet meedoet met deze proef. Gezamenlijk wordt beslist dat Fleur niet meedoet aan de proef omdat zij moeilijk haar evenwicht kan bewaren. Het team dat als eerste alle leden van het andere team eraf weet te werken wint de eliminatieproef.
Als eerste nemen Pieter en Lydia het tegen elkaar op. Maar Lydia en Pieter raken al snel uit balans en vallen samen in het water. Lydia raakt het water als eerste en is dus uitgeschakeld. Pieter mag blijven staan en neemt het in ronde 2 op tegen Mick. Pieter wint opnieuw en ook Mick ligt in het water.
De hoop van kamp noord is nu volledig gevestigd op Maxime. Hij neemt het tegen Pieter op en na wat heen en weer geloop op de balk vallen ze allebei en komt Pieter al eerste in het water terecht.
Maxime mag blijven staan en Veronique komt voor Pieter in de plaats. Ook Veronique raakt uit balans en glibbert het water in.
Maxime heeft de achterstand weggewerkt en Ryan neemt het nu tegen hem op. Na een gevecht van ruim tien minuten staan de twee rivalen nog steeds overeind. Opeens raken ze allebei uit balans en ze vallen in het water. Ryan raakt het water net iets eerder. Kamp Noord wint de eliminatieproef, Kamp Zuid moet naar de eilandraad.
Als Kamp Noord terug op het eiland komt is de sfeer direct weer gespannen. Als Lydia stuntelt om het vuur op te stoken kan Maxime het niet laten er commentaar op te geven.
Maxime heeft het helemaal met haar gehad en loopt het kamp uit. Mick volgt hem en probeert de boel een beetje te sussen. Hij doet net of hij het met Maxime eens is, maar als hij weer terug gaat naar het kamp staat hij volledig achter Lydia. Het is wel duidelijk dat hij van twee walletjes eet.
Post op Dibuluan. Kamp Zuid is nog maar net bekomen van het verlies van de afgelopen proef als Pieter wordt opgedragen zijn spullen te pakken en met de boot mee te gaan. De spanning is terug, aangezien de kansen van Ryan kleiner worden in de eilandraad.
Pieter is stomverbaasd dat hij de verdwenen kampgenoten vanaf de boot ziet. Als voorlaatste expeditielid zit ook hij bij de samensmelting. In Kamp Zuid wordt er gespeculeerd over het vertrek van Pieter. Het is wel duidelijk dat Ryan zijn maatje mist. Nu ze nog maar met drie personen zijn is het stil op het strand. De spanning is voelbaar omdat de eilandraad nadert.
Dag 17. Opnieuw vindt Maxime een brief. Deze keer moet Mick zijn spullen pakken en wordt opgedragen met de boot mee te gaan. Ook in Kamp Noord zijn ze nog maar met z´n drieën.
Niemand in beide kampen kan vermoeden dat de samensmelting aan hun neus voorbij is gegaan.
Als Mick op Entalula komt is het voor hem snel duidelijk dat hij als laatste expeditielid de samensmelting heeft gehaald. Met de hakken over de sloot dus. Opnieuw wordt duidelijk dat er weinig eten te vinden is op het nieuwe eiland.
Kamp zuid wordt verwacht op de eilandraad. Nogmaals wordt het vertrek van Jakobien besproken. Dan wordt de stemming voltrokken. De eerste stem is voor Douwe. De tweede stem is voor Ryan. De spanning is voelbaar als de Lotte de derde stem uit de urn haalt. Ook de derde stem is voor Douwe en hij moet afscheid nemen.
Opnieuw post op beide eilanden. Kamp Noord bestaat na het vertrek van Mick uit drie expeditieleden. In de brief staat dat ze alle spullen die ze denken nodig te hebben moeten meenemen op de boot. Kamp Zuid bestaat uit nog maar twee expeditieleden; Ryan en Veronique.
Beide kampen denken dat de samensmelting zal worden voltrokken.
Beide overgebleven kampen worden met de boot naar Ernst-Paul gebracht. Hij vertelt hen dat zij de samensmelting in ieder geval niet hebben gehaald. Iedereen is stomverbaasd. Het duurt even voor dat iedereen beseft wat er is gebeurd.
Als troostmaal heeft Ernst-Paul een heel varken, bier en nog veel meer voor hen geregeld. Nog steeds zijn de expeditieleden erg onzeker over de afgelopen samensmelting. Hing hun lot af van twee mannen? Gaan we na deze maaltijd naar huis?
Ze weten het niet.
Dan komt Lotte langs. Ze heeft fakkels in haar hand die ze mogen aansteken en dan moeten ze meekomen. Iedereen verwacht dat er iets gaat gebeuren.
Lotte leidt hen naar het eilandraad-platform waar 5 hangmatten klaarstaan. Één van hen krijgt nog één kans om de expeditie voort te zetten. Ze mogen niet in slaap vallen.

To be Continued…