Verslag aflevering 6

De maskers beginnen te vallen

De slaapproef, bekend uit ER 2004, is begonnen. Fleur, Lydia, Maxime, Ryan en Veronique liggen in hun rieten hangmatjes op het omgebouwde plateau van de eilandraad. Degene die als eerste zijn of haar steen laat vallen, ligt onherroeplijk uit de expeditie. Fleur, Lydia en Ryan zijn klaar wakker. Veronique mediteert terwijl Maxime, na het nodige bier gedronken te hebben, veel moeite heeft om wakker te blijven. En dan is het eigenlijk vrij snel gedaan. Door een ferme kloink schrikt Maxime wakker. Hij heeft het eigenlijk nog niet door maar hij mag naar huis. Lotte neemt hem mee terwijl de anderen mogen blijven liggen.
Op Entatula krijgt men bezoek van een lokale postbode, die per speedboot een brief op een dienblad komt afleveren. De 7 samensmelters worden uitgenodigd voor een brunch op een boot. Ook wordt duidelijk dat ze hun saaie eiland mogen verlaten. Dit nieuws wordt uiteraard met groot gejuich ontvangen.

De 4 survivors van de slaapproef zijn onderweg naar hun nieuwe eiland dat Miniloc heet. Veel meer dan een rotsformatie met een klein zandstrandje is het niet. Fleur voelt zich meteen een gevangene van het eiland. Gelukkig treffen ze wel een survivalkist met wat voedsel en een visnet aan. Ryan en Veronique beginnen alvast een kamp te maken zo goed en kwaad als dat mogelijk is met de weinige aanwezige middelen. Nu alleen nog “Fleurtje proberen op te fleuren” volgens Ryan.
De 7 titanen die de samensmelting wel haalden, zitten lekker te smullen op een bootje met een rijk gevulde dish. Vis, rijst, sushi en zacht  fruit geven hen het gevoel in de zevende hemel te zijn. Iedereen is het er over eens: deze 7 verdienen het om bij dit selecte gezelschap survivers te behoren.
Na het eten varen ze luid zingend naar hun nieuwe eiland, Panga geheten. Gelukkig is dit wel een Robinsonwaardig eiland volgens Frank: parelwitte stranden en apen in de bomen. Gelukkig treffen de nieuwe bewoners ook hier hun langverwachte survivalkist mét inhoud aan.

Terwijl  de mannen van voormalig Kamp Zuid het vuur aanmaken, gaat Melvin alleen op expeditie door het bos. Midden in het bos ontdekt hij 2 hanen die aan een touwtje vast gebonden zijn.
Op Miniloc heeft Lydia binnen een uur het negatieve gevoel van Fleur overgenomen. De dames zijn bang helemaal gek te worden op dit k*teiland. Toch is Fleur zo verstandig het eiland nog minstens een dag de kans te geven en aan te zien hoe het gaat.
Eén van de Miniloc-ers kan nog steeds de finale halen. Ryan speculeert hoe de samensmelters zich zullen voelen, als ze hier achter komen. 

Op Panga hebben ze het over hele andere zaken. Wanneer moet één van de kippen geslacht worden? Er wordt besloten dit meteen maar morgen te doen. Karin heeft nog nooit een kip geslacht en vind het leuk dit eens te doen.
Dag 19. Op Miniloc regent het de hele achtend al en de dames zitten kleumend bij elkaar het maar een ‘boring’ eiland te vinden. Ryan ergert zich aan hen en besluit het visnet klaar te maken om uit te zetten in zee. 

Ook op Panga regent het. Jennifer en Richard zorgen voor het vuur, terwijl Pieter en Frank een klein hutje voor zichzelf bouwen waarin ze droog en warm kunnen slapen. De “drie van Noord” Karin, Mick en Melvin zitten bij elkaar en speculeren over een mogelijk complot van de “4 van Zuid”. “Als ze het slim spelen ligt er één van ons uit.” aldus Mick.

Ryan is in de stromende regen het nog steeds bezig met het visnet. De dames helpen hem niet mee. Hij vind het maar niks, maar de dames voelen zich niet schuldig. Uiteindelijk helpen ze dan toch maar mee om het net in zee te plaatsen omdat Ryan dat niet alleen kan. Terwijl Ryan nog bezig is met het net te plaatsen, zijn de dames alweer vertrokken richting strand.
Het is tijd voor de immuniteitsproef. De 7 van Panga strijden voor individuele immuniteit op de eilandraad. De proef is vrij eenvoudig maar ook wel zwaar. Ieder staat op een soort stellage en moet door het trekken aan een touw zichzelf staande weten te houden op een klein plankje. Door het touw los te laten kieper je van het plankje in een bak met water. Eén voor één vallen de kandidaten in het water: eerst Karin, dan Pieter, vervolgens Richard, Jennifer en Melvin. Frank en Mick blijven als laatste staan. Frank moet uiteindelijk ook lossen zodat Mick de terechte winaar is. Melvin is blij voor Mick dat hij gewonnen heeft, maar voelt wel dat zijn kans om weggestemd te worden nu vergroot is.
Terug gekomen in het kamp wil Karin haar belofte om de haan te slachten inlossen en vraagt Melvin haar te helpen. Erg handig blijken ze niet te zijn hierin. Melvin probeert de haan te wurgen terwijl Karin met een mes in haar handen staat toe te kijken. Terwijl iedereen zijn commentaar levert op dit schouwspel, is het uitendelijk Richard die daarkracht toont en de haan zijn kop afhakt.

Op Miniloc is het etenstijd. Ryan krijgt tot zijn verbazing hulp van Lydia. Lydia heeft honger en wil het liefst meteen alle rijst koken. Ryan zegt dat ze niet zo moet “zagen” en dat er gewoon gerantsoeneerd moet worden.

De haan wordt geplukt. Richard legt uit hoe dat moet. De veren moeten tegen de groeirichting in geplukt worden. Mick legt Karin uit hoe de ingewanden verwijderd moeten worden. Uiteindelijk ligt de haan in de pan te sudderen en gaat iedereen de zee in om een anti-regendans uit te voeren. Melvin en Karin niet. Zij balen nog steeds van het geklungel tijdens het slachten van de kip. Als de haan klaar is, laat iedereen zich het arme beest goed smaken.
Ryan heeft op Miniloc niet stil gezeten. Hij heeft een grot ontdekt waar iedereen droog in kan slapen. Met zand maakt hij een lekker bedje voor iedereen klaar. De dames zijn hem maar wat dankbaar.

De haan is letterlijk tot op het bot opgepeuzeld en met een volle buik gaat iedereen slapen. Iedereen behalve Melvin en Mick. Melvin voelt de bui al hangen en denkt nog steeds dat hij weg moet. Mick verwacht juist dat één van de dames moet vertrekken, want de mannen zullen uiteindelijk wel voor de mannen gaan, is zijn redenering.

Dag 20 is aangebroken op Miniloc. Ryan heeft zijn eerste vis uit het visnet gehaald. Veronique komt helpen de vis schoon te maken. Nu ze merken dat er wat te eten is, komen Fleur en Lydia ploseling ook maar eens kijken. Dat zint Ryan maar niks. Maar voor hij een opmerking kan maken hierover, zijn de dames alweer vertrokken. Daarom lucht hij zijn hart maar bij Veronique. Hij beschuldigt de 2 dames van een luxe-resort mentaliteit. Veronique lijkt Ryans frustratie wel te snappen.

Ryan spreekt de 2 “luxe” dames aan op hun gedrag. Fleur verdedigt zichzelf met dat ze zeeën van tijd hebben en dat niet alles ’s morgens vroeg hoeft te gebeuren. Lydia zegt dat Ryan hen ook de kans moet gunnen om uberhaupt wat te doen.

Mick besluit maar eens bij Pieter te gaan informeren of er mogelijk een complot tegen Karin, Melvin en hem gaande is. Pieter bevestigt noch ontkent een complot. Hij ziet Robinson als een spel waar iedereen winnaar kan worden. Spelen om een ander winaar te laten worden vind hij maar onzin.

En dan is het uur van de waarheid gekomen. De eilandraad kondigt zich aan. In het gesprekje voor de stemming wordt al duidelijk dat er wel degelijk een complot gaande is. Ook uit de commentaren bij het uitbrengen van de stemmen blijkt dat. De stemming resulteert uiteindelijk in 1 stem voor Pieter, 2 voor Jennifer en 4 voor Melvin.
Karin is zwaar teleurgesteld in de mensen van Zuid en vertelt dit dan ook meteen na de eilandraad. Krampachtig en tegen beter weten in ontkent Frank dit. Hij maakt het zelf zo bont door het om te draaien en zegt dat de 3 van Noord juist van plan waren de 4 van Zuid eruit te stemmen. Uiteindelijk blijkt Melvin de meest nuchtere in deze. Zoals hij al een tijd aanvoelde, vertelt hij dat hij er door tactiek is uitgestemd. Dit spelletje is volgens hem niet meer dan een klein beetje overleven een een beetje sociaal functioneren in een groep en iedereen kan winnen.