Verslag aflevering 7

Loontje komt om zijn boontje

Panga dag 20

Na de eilandraad en het onverwachte vertrek van Melvin gaan de kandidaten terug naar het eiland. Karin teleurgesteld en een illusie armer. Ze voelt zich een enorme naïeve trut dat ze het vertrek van Melvin niet had zien aankomen. Iets waar de anderen minder problemen mee hebben. Ze maken grapjes terwijl Jennifer haar haar met zand wast na een tip van Ryan. Deze gezelligheid is aan Karin niet besteed en zij zondert zich af. Het vertrek van Melvin is voor haar een klap in het gezicht omdat ze nu beseft dat de anderen niet op elkaar zullen stemmen. In Mick vindt ze een bondgenoot en samen bespreken ze de stemafspraak die de andere 4 kandidaten hadden en hoe het nu verder moet.
Op Miniloc vindt Ryan op de ochtend van dag 21 post. Alle vier moeten ze de spullen verzamelen, want er komt een proef en één van hen komt nooit meer terug op dit eiland. Zo zal het clubje afvallers steeds kleiner worden tot er slechts één overblijft om mee te doen aan de eindstrijd. Terwijl de bewoners van Miniloc hun spullen pakken en zich opmaken voor het duel, bekijkt Frank de karige voedselsituatie. Een beetje rijst, bloem en een magere haan vormen de karige voorraad. Van het laatste beetje bloem maakt hij een paar broodjes. Niet wetende dat er op een eilandje in de buurt 4 kandidaten na een laatste groepshug gaan strijden voor een finaleplaats.
Op Panga probeert Pieter Karin ervan te overtuigen dat complotten nu eenmaal horen bij Expeditie Robinson. Hij vertelt haar dat zij en Melvin niet op elkaar zouden stemmen omdat zij vrienden zijn. Datzelfde geldt dus ook voor hem, Jennifer en Richard, omdat ook zij vrienden zijn. Karin geeft toe dat dat inderdaad zo is, maar, zegt ze… ‘Wij spreken dan niet af op wie we wel gaan stemmen’. Karin vindt het laf om dan maar complotten te gaan smeden. Zij wil, net als Mick, dat de besten tegen elkaar kunnen strijden. Helaas voor haar heeft Pieter een andere mening. Hij is van mening dat complotten een onderdeel vormen van het spel en kan zich niet vinden in Karins Robinsonideaal. Pieter speelt nl om te winnen.
De kandidaten van Miniloc komen ondertussen aan bij een grot. Veronique voelt de adrenaline door het lijf stromen. Ze komen aan bij een verlaten platform in een grot. Geen spelleider, alleen een brief waarin staat dat ze de toren van Babylon moeten bouwen. De spelregels om tot een afvaller te komen moeten in goed overleg gemaakt worden. Dat blijkt minder eenvoudig dan het lijkt. De eerste opdracht, een zo hoog mogelijke toren te bouwen met de blokken die ieder tot zijn of haar beschikking heeft, levert direct problemen. Wanneer de blokken op zijn moeten de regels worden aangepast. Fleur en Veronique hebben de hoogste toren en bouwen nu verder met de stenen van de andere twee. De winnaar mag door.. de verliezer heeft nog een kans in een volgende ronde. Veronique wint. Dan spelen Ryan, Lydia en Fleur de volgende ronde. Nu mogen de blokken nog maar één voor één op elkaar gestapeld worden. De toren van Fleur valt als eerste. En als dan de toren van Lydia valt is ook Ryan door. Nu is het tussen Fleur en Lydia. Uiteindelijk is het Lydia die wint. Huilend en boos neemt ze afscheid van haar Robinsonvriendin Fleur. Als Fleur afscheid heeft genomen is het Ryan die Lydia op de terugweg naar Miniloc troost.
Op Panga (dag 22) is Mick nog steeds boos op de andere kandidaten over het wegstemmen van Melvin. Ook is hij boos op Pieter vanwege het smeden van complotten. Een heftige discussie volgt. Pieter legt eerlijk uit hoe hij het spel ziet. Hij noemt Mick onberekenbaar, met een zeer kort lontje en irritant.
Mick gaat fröbelen en maakt een kalender met 10 dagen. Niet dat hij de illusie heeft dat hij en Karin nog ver zullen komen, maar hij gaat er voor. Jennifer hoopt op een waterproef, iets waar Mick minder goed in zou zijn, zodat ze hem er uit kunnen stemmen. Grote schoonmaak aldus Jennifer. Maar Mick verheugt zich op het idee de rest van de groep een hak te zetten en zint op wraak.
Dan vertrekken de bewoners van Panga naar de eliminatieproef. Lotte heet ze welkom en legt het spel uit. De deelnemers mogen 2 minuten rondkijken in een grot en moeten zoveel mogelijk onthouden. Lotte gaat aansluitend vragen stellen over de inhoud van de grot en degene die alles het beste onthoudt wint immuniteit. Mick gaat als laatste naar binnen, overtuigd van het feit dat hij niet zal winnen. Jennifer hoopt dat haar trage krokodillenhersenen deze keer net zo goed zullen werken als thuis als ze haar boodschappenbriefje is vergeten. Tot Micks verbazing doet hij het heel goed. Uiteindelijk blijven hij en Jennifer over, waarbij Jennifer geen fouten meer mag maken. Helaas voor Jennifer… Mick wint opnieuw immuniteit! Iets wat hij heel hard nodig heeft!
Helemaal in zijn nopjes verschuift Mick op Panga opnieuw een schelpje op zijn kalender. Pieter trekt zich even terug en bedenkt dat hij nu op Karin zal gaan stemmen.
Het winnen van de immuniteit heeft een positief effect op Mick. De adrenaline giert door de aderen en ’s avonds bedenkt hij dat hij trek heeft in palmhart en sloopt een palmboom. Pieter vindt dit charmeoffensief nogal doorzichtig.
Dan heeft Mick opnieuw honger. Het overgebleven palmhart ziet er niet echt lekker meer uit en Mick stelt voor om de tweede haan dan maar te slachten. Maar Pieter wil de haan graag tot morgen bewaren. In plaats daarvan zetten ze met z’n allen het visnet in zee. Misschien dat dat iets oplevert. Uiteindelijk wordt toch het overgebleven palmhart gebakken, iets wat niet echt smaakt.
Op Miniloc is er wel voedsel. Ryan heeft een vis uit het net gehaald. Maar de sfeer wordt er niet beter op. Veronique zegt iets van de emotiewisselingen van Lydia omdat die ook de anderen beïnvloeden. Ze vindt dat Lydia nu maar eens moet stoppen met haar gezeur of anders moet vertrekken. Veronique en Ryan zijn het gezeur en de stemmingswisselingen van Lydia meer dan zat. Maar Lydia geeft niet op.
De avond voor de eilandraad is ook op Panga de spanning te snijden. Karin weet dat Pieter op haar zal gaan stemmen nu Mick de proef gewonnen heeft. Toch geeft Mick niet op en hij vraagt Pieter op wie er gestemd gaat worden wanneer Karin weg is en hij opnieuw immuniteit wint. Of dan nog steeds de afspraak geld dat de 3 vrienden niet op elkaar zullen stemmen. Als Pieter dan vertelt dat hij niet op zijn vrienden Jennifer of Richard zal gaan stemmen, klapperen Franks oren. Frank moet dit nieuws even laten bezinken en is niet echt blij.
De volgende dag is de 7e eilandraad. 6 mensen, 6 stemmen. Ondanks dat Karin voelt dat haar laatste uur heeft geslagen is de stemming eerlijk, ja bijna kameraadschappelijk. Stem 1 Karin, zo ook stem 2 en 3. Stem 4 en 5 gaan naar Pieter. Als dan ook de laatste stem naar Pieter gaat is er verbazing alom. Dit betekent een gelijke stand en op dat moment wordt er gekeken naar vorige eilandraden. Karin heeft geen stemmen en zo is het Pieter die afscheid moet nemen. Pieter is toch ontgoocheld na deze onverwachte uitslag, maar begrijpt wat er is gebeurd.
Dit gaat volgende week nog heel veel spanning geven!!!