Verslag aflevering 8

Wie is de zwakste schakel?

De dag begint op Miniloc meteen slecht. Het is zo'n regenachtig weer, dat alles vochtig is geworden en de rijst is beschimmeld. Alhoewel je zou verwachten dat Lydia meteen bij de pakken neer gaat zitten, is ze opvallend vrolijk ondanks de bedorven rijst. Het gesprek met Veronique heeft haar strijdlustig gemaakt en ze gaat er volledig voor.
Op Panga ruimen Jennifer en Richard de persoonlijke spullen van Pieter op. Hij had niet verwacht dat hij moest vertrekken en heeft deze spullen dus gewoon laten liggen. Jennifer en Richard balen dat Pieter weg is. Ook Frank voelt zich vreselijk. Hij baalt dat hij een vriend van Jennifer en Richard heeft weg moeten sturen. Jennifer verdenkt Mick er van dat hij Frank heeft op zitten jutten.
Ondertussen krijgen de kandidaten op Miniloc een brief. De volgende proef staat voor de deur. Lydia is er helemaal klaar voor en heeft er alle vertrouwen in dat zij de proef gaat winnen.
Op Panga steekt Mick ongevraagd Frank een hart onder de riem. Maar Frank voelt zich nog steeds schuldig en houdt zich tegenover Mick op de vlakte. Richard heeft ondertussen de laatste haan gedood en klaargemaakt, waarna hij door de kandidaten in stilte wordt gegeten. Tijdens het eten neemt Frank Richard even apart om uit te leggen wat er bij de vorige eilandraad is gebeurd. Richard neemt Frank echter niets kwalijk, ieder speelt zijn eigen spel. Daarna neemt Frank ook Jennifer apart. Ook zij lijkt het te snappen, ze hoopt alleen niet dat het was omdat Mick hem heeft opgejut. Frank ontkent dit en voelt zich na deze gesprekken een stuk opgeluchter.
De proef voor de kandidaten op Miniloc begint. Ze moeten ieder met een voet op een paal gaan staan. En steunen tegen een andere paal met hun hand boven de markering op de paal. Wie als eerste afvalt, moet de expeditie verlaten. Als snel lijkt het te gaan tussen Veronique en Lydia die allebei steeds meer beginnen te trillen en te verkrampen. Uiteindelijk is het Veronique die als eerste afvalt, en meteen wordt getroost door Ryan. Lydia wist al dat dit ging gebeuren, zij is tenslotte veel sterker....aldus Lydia zelf. Nu moeten Lydia en Ryan het met z'n 2-tjes zien te rooien. Voor Ryan is dit de zwaarste proef van de expeditie....en het is dolle pret  ::)
 
Op Panga worden ze niet zo prettig wakker. Het springtij heeft het net helemaal verwoest. Mick trotseert de golven om te kijken of er nog wel wat in het visnet zit, maar tevergeefs. Dus zullen ze in het bos moeten gaan zoeken. Richard neemt iedereen mee om mangrovekrabben te zoeken. Samen met Frank zet Richard vallen op voor de krabben. Het kost Frank veel energie, maar Richard daarentegen voelt zich elke dag steeds beter.
Ook op Miniloc is het eten een steeds groter wordend probleem. De rijst is nu bruine brij geworden. Ze bakken m goed door waardoor het nog redelijk lijkt te smaken ook. Ryan is in ieder geval erg verbaasd over Lydia, ze zeurt niet meer, het begint nog bijna gezellig te worden?!?!
Mick ligt futloos op het strand. Tegen Frank zegt hij dat hij erdoor zit. Maar Frank kent Mick langer dan vandaag. En dat ziet Frank goed. Als Jennifer een boei vindt en die als bal wil gebruiken, is Mick ineens zo fit als een hoentje. Richard gaat ondertussen controleren of de vallen iets opgeleverd hebben. Het resultaat is slechts 1 krab. Mager, maar beter iets dan niets.
En daarmee moeten ze op weg naar de proef. Iedere kandidaat moet hun hand omhoog houden aan een touw boven hun hoofd waar een emmer met water aan vast zit. Wie het langst volhoudt, blijft niet alleen droog, maar wint ook immuniteit. Mick lijkt zich goed te kunnen concentreren, maar valt na 1 minuut al af. Al snel daarna maakt Karin een verkeerde beweging en ook zij valt af. Als Jennifer daarna afvalt, gaat het tussen Frank en Richard. Na 46 minuten wordt Frank nat, en wint Richard de proef n immuniteit. De eerste voor hem van alle proeven (nu en in 2001).
Lydia is ondertussen ziek geworden, zeer waarschijnlijk van de rijst. Ze spreekt Ryan toe dat hij echt geen rijst meer moet eten. Maar Ryan lijkt in eerste instantie het risico te nemen om ziek te worden. Beter iets, dan helemaal niets...zeker met een proef in het vooruitzicht.
Maar na veel gepraat, lijkt Lydia Ryan te hebben overtuigd, en gooit hij de rijst in het vuur.
Karin beseft ondertussen dat zij de proef had moeten winnen en verwacht dat zij er uit zal liggen. Frank, Richard en Jennifer maken zich ondertussen geen zorgen. Frank heeft een dambord gemaakt en gaat een potje dammen met Mick. Die denkt dat Frank op zijn hand is.
De eilandraad is in zicht. Karin heeft de hele nacht gepiekerd. Mick zegt dat hij op de zwakste gaat semmen. Uiteindelijk heeft Karin 1 stem, Jennifer 1 stem en krijgt Mick 3 stemmen voor zijn kiezen. Hij moet dus de expeditie verlaten. Als Karin Mick wil troosten, rukt hij zich weg. Hij noemt hen een stel lafaards en vindt het onbegrijpelijk dat ze niet de zwakste er uit gestemd hebben. Daarna richt hij zich op Karin. Hij verdenkt haar ervan op hem gestemd te hebben en noemt haar achterbaks. Een verhaal over Adam en Eva moet het eea verduidelijken, maar Karin kijkt zeer verbaasd. De vier gaan terug naar het eiland en Mick blijft met Lotte achter. Lotte vraagt of hij zeker weet dat Karin op hem gestemd heeft. Hij lijkt even te twijfelen, maar kan zich niet voorstellen dat Frank op hem gestemd heeft. En met die twijfel, wordt Mick naar huis gestuurd...